• 0

Pad broja noćenja turista 70 odsto, manji broj stranaca na planinama

, Telegraf

Ni ne očekuje se veći broj stranih turista

  • 0
Kopaonik

Foto: Skijališta Srbije

Najviše turista trenutno ima u planinskim i banjskim centrima, kaže za Tanjug direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodeći da je ove godine, ipak, zabeležen pad broja noćenja turista u Srbiji od čak 70 odsto.

- Turistička razmena je otežana i ne očekujemo veći broj stranih turista za novogodišnje praznike - rekla je Labović i dodala da ih sada u malom broju ima samo u planinskim centrima.

Napominje da je zbog pandemije korona virusa u svim većim gradovima u Srbiji došlo do velikog pada dolaska i domaćih i stranih gostiju.

Direktorka TOS - a podseća da je predhodna godina bila rekordna po broju noćenja kojih je bilo više od 10 miliona, ali da je ove godine pad iznosio 70 odsto.

Kaže da sve to najavljuje i loše rezultate kada je u pitanju ovogodišnja zimska sezona, smatra Labović.

Prošle godine u ovo vreme bilo je oko 780.000 noćenja domaćih i stranih turista, ukazala je ona i dodala da se očekuje da ih u istom periodu ove godine bude za oko 60 odsto manje.

Ističe da je Beograd u predhodnoj godini imao oko 2,5 milona noćenja, a da u tekućoj godini broj noćenja iznosi oko pola miliona.

Labović kaže da su domaći turisti nakon vandrednog stanja vrlo brzo krenuli da putuju po Srbiji, te da ih je u oktobru u banjskim mestima bilo šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, u septembru i oktobru bilo je i stranih turista, ali manje u odnosu na predhodne godine, te da ih sada ima tek sporadično.

Jedan od razloga za to, podseća Labović, jeste što je skoro svaka zemlja iz koje dolaze stanci propisala obavezne mere, koje utiču na njihov dolazak odnosno putovanja.

Međutim, ona ističe da su se planinski i banjski centri prilagodil novonastaloj situaciji i primenjuju sve propisane epidemiološke mere.

- Svi smo svesni da je sigurnost i bezbednost na prvom mestu i da od toga zavisi ostatak turističke sezone - navela je Labović.

Navodi da gradovi dosta "trpe", jer izostaje održavanje kongresa i poslovnih događaja koji su podrazumevali dolazak velikog broja domaćih i stranih turista i činili 50 odsto noćenja u Beogradu i drugim gradovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima