Francuska zatvara granice sa zemljama koje nisu članice EU, Austrija pooštrava režim ulaska u zemlju

Slovenija sa Hrvatskom ima "ozbiljan problem" vezan na izuzetke pri režimu ulaska i izlaska

  • 1
Francuska Pariz koronavirus Foto: Tanjug/AP

Francuski premijer Žan Kasteks saopštio je da će od danas Francuska zatvoriti svoje granice prema zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Ulazak u Francusku iz zemalja van EU bloka biće dozvoljen samo u slučaju krajnje nužde, a zabrana putovanja je pokušaj da se ograniči širenje novih sojeva korona virusa i da se spreči uvođenje novog zaključavanja u Francuskoj, piše Radio sobodna Evropa (RSE), piše Tanjug.

Svi posetioci iz EU moraće da imaju negativan PCR test pri ulasku u Francusku.

- Znamo teške posledice blokada. Razmatrali smo podatke iz proteklih nekoliko dana i smatramo da još imamo šansu da izbegnemo novu blokadu - naglasio je Kasteks.

Dodao je da će "sledećih nekoliko dana biti odlučujuće" u pogledu mogućih novih ograničenja.

Rekao je da će biti dozvoljeno samo osnovno putovanje u i iz zemalja koje nisu članice EU, a svi dolasci u Francusku iz bloka, osim prekograničnih radnika, moraće da pokažu negativan PCR test.

Austrija

Austrija namerava da zbog pojave novog soja korona virusa dodatno pooštri režim ulaska u zemlju.

Nova uredba, čiji nacrt je poslat na razmatranje pokrajinama i socijalnim partnerima, a koja treba da se finalizuje iduće nedelje, prema agenciji APA, predviđa uvođenje obaveznog testa na korona virus prilikom ulaska u zemlju i za prekogranične radnike.

Prekogranični radnici moraće prilikom prelaska granice da imaju atest lekara ili negativan rezultat testiranja - PCR ili antigenski - ne stariji od 72 sata.

I ove zemlje su na listi Foto: Tanjug/AP

Ukoliko ne budu imali test, moraće u desetodnevni karantin, koji mogu prekinuti ako se budu testirali u Austriji.

Prema važećem režimu ulaska u Austriju, svi koji žele da pređu granicu moraju ispuniti elektronski formular kojim se obavezuju na desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Od obaveznog karantina izuzeti su bili prekogranični radnici, osobe koje putuju iz poslovnih razloga, teretni saobraćaj, lica koja dolaze na lečenje, ali i oni koji su zbog neodloživih razloga prinuđeni da putuju u Austriju.

Dok su svi koji su izuzeti od karantina, do sada morali imati negativan test za ulazak u zemlju, to nije važilo za prekogranične radnike.

Slovenija

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da bi pitanje režima prelaza granice s Hrvatskom u vreme epidemije kovid-19 trebalo regulisati na recipročnoj osnovi, što trenutno nije slučaj.

On je, povodom akcije Evropske komisije da se usklade režimi prelaska granica među članicama EU i da se izbegavaju sva nebitna putovanja u rizične regione, novinarima rekao da Slovenija sa Hrvatskom ima "ozbiljan problem" vezan na izuzetke pri režimu ulaska i izlaska, jer Slovenija omogućava odlazak u Hrvatsku na najviše 12 sati bez PCR testa u povratku, ali nema recipročnog rešenja.

Hojs je dodao da se Slovenija zauzima za reciprocitet, odnosno rešenje da se iz Slovenije u Hrvatsku može ući na 12 sati bez PCR negativnog testa prilikom ponovnog ulaska u zemlju, što sada nije slučaj, jer je potreban negativan test ili karantin, osim za izuzetke kao što su prekogranični radnici.

Prema njegovim rečima, Slovenija o tome razgovara sa Hrvatskom već nedelju dana, ali još nema pozitivnog signala, prenosi Hina.

Što se tiče privremenih graničnih restrikcija zbog kovid-19 u Šengenskom prostoru, Hojs je kazao da su restrikcije razumljive sa zdravstvenog mišljenja, ali da je neopravdano da se restrikcije koriste "u druge svrhe", pri čemu je spomenuo Austriju koja pojačano kontroliše granice unutar Šengena i produžava tu meru još od velike migracijske krize pre nekoliko godina.

Hojs je naglasio snažnu podršku jačanju mandata Evropskog policijskog ureda Evropola i delovanju EU na zapadnom Balkanu, pri čemu je upozorio na "katastrofalnu situaciju u BiH", rekavši da je ta država "potencijalna bomba što se tiče migrantskog talasa".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA