≫ 

Ko mora da radi PCR test po povratku u Srbiju iz komšiluka, a ko ne: Premijerka razjasnila dileme

- Režim ulaska u Srbiju nije promenjen – decidna je predsednica Vlade

  • 24
Ana Brnabic forum Dostupnost informaciono-komunikacionih tehnologija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Povodom vesti da je od 2. aprila na snazi izmenjen režim ulaska u Srbiju, te da će svi naši državljani koji budu otputovali u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Albaniju ili Bugarsku morati da prilože negativan PCR test na koronu ako nisu vakcinisani, oglasila se premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Nismo menjali režim ulaska u Republiku Srbiju. Oni koji su vakcinisani mogu da uđu iz inostranstva bez negativnog PCR testa, samo sa potvrdom o punoj vakcinaciji. Oni koji nisu dobili obe doze vakcine mogu da uđu u Srbiju, ali moraju da budu u karantinu 10 dana – rekla je Brnabić na TV Prva.

Ipak, negativan PCR test na korona virus, kao ni karantin, nije potreban državljanima mini Šengena, Mađarske i Bugarske.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije istaknuto je da je „radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, licima koja u Republiku Srbiju dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, iz svih država sveta, izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata“.

Navedeno je, takođe, da je "državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, iz svih država sveta (izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske), a ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice, putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs.

Dakle, ukoliko nameravate da putujete u zemlje mini Šengena, Mađarsku ili Bugarsku, a primili ste obe doze vakcine ili makar jednu dozu AstraZeneke, neće vam biti neophodan ni PCR test, niti karantin u trajanju od 10 dana po povratku u Srbiju.

Službeni glasnik; foto screenshot Službeni glasnik; foto screenshot

Da podsetimo, u novom broju Službenog glasnika objavljeno je da svi koji planiraju da otputuju van Srbije u neku od zemalja regiona tokom praznika, moraju da imaju na umu da ih prilikom povratka čeka i kontrola na korona virus.

Video: Ovo su mere za ulazak u Srbiju tokom predstojećih prazinika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    4. april 2021 | 11:46

    Ovo je tako napisano da čovek sad pojma nema da li mu treba test da se vrati u Srbiju ili ne...

  • 1111

    4. april 2021 | 11:50

    Jedni moraju da imaju. Drugi ne moraju jedni trebaju drugi pak ne. Pa ako je virus i epidemija u pitanju onda zakon treba da bude za sve isti. Zar sve ovo nije politika? Kako da ljudi imaju poverenje u vladu ,u krizni štab i u američke vakcine? Vakcina nije obavezna ali ako hocesh da idesh negde MORAS da budeš vakcinisani. Koga bre kažete. Ja danas uradim PCR test a sutra budem sa inficiranim a prekosutra udjem u Srbiju. I sledećih 10 dana obilazim prijatelje i familiju. Ala vam je zaštita? Vlade svih zemalja i krizni štabovi su igračke u rukama farmaceutske mafije koja svoje sedište krije u svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

  • Ja

    4. april 2021 | 14:01

    Znaci, makedonac moze da dodje u moju zemlju bez PCR testa , a ja , rodjena SRPKINJA, sa srpskim drzavljanstvom, npr dolazim iz Nemacke avionom, MORAM imati PCR. A ako dolazim kopnenim putem( Jer ulazim preko Madjarske) , NE MORAM??????????? Ima li nekog nadleznog da mi objasni ovaj fenomen???????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA