≫ 

Najavljeno je skoro otvaranje granica prema Grčkoj: Šta kažu oni koji željno iščekuju srpske turiste

Mada još uvek postoji doza neizvesnosti, mnogi stanovnici severnog dela zemlje, nadaju se da će biti u mogućnosti da ponovo ugoste svoje drage goste i prijatelje iz Srbije

  • 9
Granični prelaz, Grčka, kolone Foto: Tanjug/AP

Sa prvim lepim vestima o najavljenom otvaranju kopnenih granica prema Grčkoj u nastupajućem periodu, javila se nova zabrinutost naših turista. Da li će to zaista tako i biti? S obzirom na to da je prošle godine situacija bila takva, kakva je bila, nekako je i očekivana zabrinutost.

Ipak, moramo se osvrnuti i na to kako celokupnu situaciju grčki narod doživljava, posebno onaj u regiji Centralne Makedonije, odnosno Halkidikija, koji je usmeren na srpske turiste.

- Ovde mnogi ljudi baš i ne veruju da će biti sezone. Skeptični su sa razlogom, jer je Grčka još uvek zatvorena. Svakako nam ostaje da budemo strpljivi i vidimo kako će se situacija razvijati. Naši gosti iz Srbije su, naravno uvek dobrodošli i nadamo se da ćemo ove godine moći da ih ugostimo kao nekad - izjavila je za naš portal Ivana Živković-Kaldis, koja je sa suprugom, uz hotel "Parthenon", vlasnik još dva hotela u letovalištu Neos Marmaras.

Mada trenutno situacija jeste takva, Ivana kaže da su sa prvim naznakama lepih vesti počeli da joj se javljaju naši ljudi, koji tradicionalno letuju kod nje i supruga, što ih je naravno posebno obradovalo.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

- Sa nestrpljenjem očekujemo da otvorimo sve naše hotele. Da možemo i mi i turisti normalno da se krećemo i radimo. Izuzetno smo se obradovali kada smo čuli da je najavljeno otvaranje granica za 14. maj - izjavila je Dora Perdiki, vlasnica apartmana "Dora rooms" na plaži Katerini.

Takođe nam je napomenula da se iskreno nada da se te vesti neće menjati, kako nas ne bi podsetilo na prošlogodišnje leto. Posebno je istakla da jedva čeka da ponovo vidi drage goste iz Srbije, jer oni nisu više samo gosti. Srpski turisti su za Doru i njenu porodicu vremenom postali prijatelji, koji im svake godine čine čast svojim dolaskom.

- Što se cena tiče, to uvek zavisi od perioda kada se vrši rezervacija i od zahteva gostiju. Ali koliko sam shvatila, trebalo bi da cene budu na ranijem nivou – dodala je.

Grčka, letovanje, Krit, Parga Foto: Bojana Matijević/Telegraf.rs

Iako je trenutno zatvorena taverna u Pargi u kojoj je zaposlen Nikos Atmatsidis, ovih dana je razgovarao sa vlasnikom i saznao da još uvek nema zvaničnih informacija o otvaranju lokala. Svakako se nadaju da će se to dogoditi nakon polovine maja.

- Naravno da su nas obradovale vesti da Srbija spada u grupu zemalja, čijim državljanima će biti dozvoljen ulazak, jer ne treba zaboraviti na sve one koji rade isključivo sa srpskim turistima. Ali ovde je još dosta toga zatvoreno, mada se nadamo skorom popuštanju mera - izjavila je za Telegraf.rs Vesna Veljović –Batzis, vlasnica prodavnice tradicionalnih proizvoda "Olive Tree" u Neos Marmarasu.

Grčka Halkidiki foto: pixabay.com

Ona lično se priprema da krajem aprila otvori radnju, ali ipak postoji strepnja da li će doći do bilo kakvih promena po tom pitanju.

Pojedini vlasnici hotela, kako navodi Vesna, razmišljaju o otvaranju, ali svakako čekaju zvanične informacije. Nekako se nadaju da će krajem aprila moći polako da počnu sa otvaranjem. Mada je, prema njenom mišljenju, izvesnije da to ipak bude polovinom maja, te se kao i mi u Srbiji, nadaju da neće opet biti izmena.

Upitali smo je i da li je upoznata sa time hoće li cene biti na istom ili nižem, odnosno višem nivou nego prošle godine.

ksenija halkidiki foto: printscreen/youtube/Georgnik Nikolas

- Sasvim slučajno sam to ispratila i primetila da se za pojedine hotele nude popusti za ranije uplate, koji nisu zanemaljivi. A za apartmane nisam baš sigurna kako će biti, pošto mnogi nisu radili prošle godine - dodala je.

Iako postoji doza neizvesnosti za sada, Vesna se nada da cene neće rasti, makar na početku sezone, već da će biti ili na prošlogodišnjem nivou ili niže.

Kakve su vaše procene?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    3. april 2021 | 21:03

    Ne raduju se oni Srbima, nego njihovim parama!

  • Zeljko

    4. april 2021 | 07:37

    Pa to najavljuju vec godinu dana,ali od toga nema nista

  • sale

    3. april 2021 | 21:04

    Ajmo paradajz turisti navalite dok nezatvore ponovo granicu bitno je letovati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA