≫ 

Popela se na vrh sveta za 25 sati i 50 minuta: Novi rekordi na Mont Everestu

Cang Jin-hung oborila rekod u brzini penjanja, a Artur Mjuir za sada najstariji Amerikanac koji je osvojio vrh sveta

  • 0
Mont Everest Foto: Pixabay/crazy777

Penzionisani advokat iz Čikaga postao je najstariji Amerikanac koji se uspešno popeo na Mont Everest, a žena iz Hongkonga najbrža planinarka na svetu.

Oboje  su se vratili sa uspešne misije uprkos lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili tokom uspona.

Artur Mjuir (75) krenuo je u osvajanje najvišeg vrha na svetu prošlog meseca i oborio je rekord koji je do sada držao Bil Brk (67).

Cang Jin-hung (45) uspela je da se iz bazanog kampa popne na Mont Everest za samo 25 sati i 50 minuta i tako postala najbrža penjačica na svetu.

Rekord u brzom osvajanju Mont Everesta drži vodiič Šerpas Lakpa Gelu, koji je uspeo da se popne za samo 10 sati i 56 minuta.

U međuvremenu, Rojters je javio da je na Mont Everest, sa nepalske strane, uspeo da se popne i 46-godišnji Kinez Žang Hong koji je slep i prvi je Azijata i treći u svetu sa takvim hendikepom koji uspeo da ostvari ovakav podvig.

Prvi slepi čovek koji je uspeo da se popne na Everest bio je Amerikanaca Erik Vihenmajer koji sa svojim prijateljem i vodičem Ćijangom Zijem osvojio "krov sveta" 2001. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA