Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekstremnije ne može! Laboratorija Piramida izgrađena je na Mont Everestu i u njoj radi samo jedan čovek

S. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije uspela da nađe alternativni izvor finansiranja, pa su brojne misije suspendovane

  • 0
8 piramida, Mont Everest Foto: Shutterstock

Kada bi postojala lista “najekstremnijih laboratorija na svetu” verujemo da bi se Piramida našla u samom vrhu.

U ovom istraživačkom objektu više od 30 godina obavljala su se istraživanja atmosfere, klimatskih promena, zagađenja i hidrologije, a danas u njoj boravi samo jedan čovek. Da li smo pomenuli da je smeštena na preko 5.000 metara nadmorske visine, u blizini baznog kampa Mont Everesta?

Ne dugo pošto je transportovana na Everest, Piramida je slovila za naučni objekat od vitalnog značaja za istraživanje klimatskih promena i biodiverziteta.

Sofisticirana laboratorija ugostila je 520 misija, a izgrađena je od stakla, aluminijuma i čelika. Ima tri sprata i opremljena je internetom, telekomunikacijama i potpuno samostalna.

Bazni kamp Mont Everesta nalazi se na visini od 5.364 metara i polazna je tačka planinarima koji idu do najvišeg vrha sveta. U njegovoj blizini je i Piramida.

Ipak, objekat je danas u lošem stanju, a nakon što je italijanska vlada 2014. godine odlučila da smanji njen budžet. Laboratorija nije uspela da nađe alternativni izvor finansiranja, pa su brojne misije suspendovane, prenosi The Sun.

Otišli su i naučnici, odnosno osoblje koje je održavalo Piramidu, pa je danas održava samo jedan čovek, menadžer Kaji Bista.

Južna strana objekta sadrži samostalnu stambenu jedinicu, dok se na prvom spratu nalazi restoran i skladište, zajedno s laboratorijom.

Na drugom spratu su još tri laboratorije srednje veličine, dok su na trećem nivou prostorije za obradu podataka i telekomunikacije.

Kaji Bista navodi da su vremenom mnogi laboratorijski uređaji postali beskorisni.

“Nismo mogli da zamenimo filtere za praćenje zagađenja. I nije bilo smisla skupljati uzorke, jer ih nismo mogli skladištiti ili poslati na dalju analizu", otkrio je menadžer.

(Telegraf.rs)

Video: Kako je Dolores razvila trobojku na vrhu sveta: Od branja šljiva, do osvajanja Mont Everesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA