≫ 

Ako letujete na grčkim ostrvima, morate imati i ovaj dokument: Kako da popunite Izjavu o zdravlju?

Obrazac se popunjava online, i to na engleskom ili na grčkom jeziku

  • 1
trajekti grčka foto: pixabay.com

Prema najnovijim merama koje u Grčkoj važe počev od 7. juna, obaveza svih koji putuju na ostrva jeste da pre ukrcavanja na trajekt popune i formular koji je nazvan Izjava o zdravlju (Health statement form). Formular se nalazi na sajtu https://sea.travel.gov.gr/#/ i popunjava se na grčkom ili na engleskom jeziku.

Odmah posle popunjavanja svih zahtevanih polja, dobijate i QR kod koji ćete koristiti prilikom ukrcavanja na brod.

Svakako je za ulazak u Grčku potrebno da imate popunjen i PLF formular.

Za popunjavanje ovog formulara, potrebna vam je mejl adresa i osnovne informacije o putovanju, na prvom mestu.

Nakon što uđete na pomenuti sajt, od vas se zahteva da unesete mejl adresu. Pošto to učinite, na mejl će vam stići link za potvrdu. Potrebno je da kliknete na dobijeni link, koji će vas uputiti na početnu stranu formulara.

Kako se popunjava Izjava o zdravlju?

Na prvoj strani ovog formulara potrebno je da unesete svoje ime i prezime, očevo ime i broj telefona. Broj telefona se unosi u formi +381 i broj telefona, bez razmaka.

Zatim se od vas zahteva da unesete broj pasoša.

Poslednje polje na toj strani je mejl adresa. Ona je automatski već uneta, tako da posle popunjavanja ovih informacija, treba da pritisnete dugme „Nastavi“ (Continue), kako biste prešli na sledeću stranu formulara.

Podaci o trajektu/brodu

Druga strana ovog formulara se odnosi na informacije o trajektu, odnosno brodu kojim ćete putovati. Od vas se zahteva najpre da navedete naziv broda, zatim naziv brodske kompanije.

Posle toga birate luku iz koje isplovljavate, odabirom u padajućem nizu koji je naveden u izjavi. Zatim birate luku u koju se iskrcavate. Takođe odabirom među ponuđenima.

Sledi odabri datuma i vremena polaska.

Poslednje polje na ovoj strani koje treba popuniti, jeste odabri među ponuđenim tipovima sedišta (Economy, Aircraft Type, Business i Cabin).

Pošto sve te informacije navedete, opet kliknete na nastavi i prelazite na narednu stranu.

Popunjavanje podataka za decu

S obzirom na to da je nosilac ovog formulara punoletna osoba, to svaki roditelj ili staratelj ima mogućnost da u Izjavu o zdravlju unese i podatke o deci. Za razliku od popunjavanja PLF formulara, ovde se može dodati i više dece u isti formular.

Mi smo konkretno pokušavali do 10-oro njih da dodamo i uspeli, tako da ne brinete.

Pošto kliknete na opciju „Dodaj dete“ (Add child), pojavljuju vam se polja koja treba popuniti. Ovde je potrebno navesti samo ime, prezime i očevo ime, te odabrati vrstu sedišta, isto kao i za odraslog putnika.

Pitanja o zdravlju

U ovom delu formulara je potrebno da pružite odgovor na pitanja, koja se odnose na stanje vašeg zdravlja. Većina odgovora podrazumeva štikliranje opcije „Da“ ili „Ne“.

Prvo pitanje je: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana imali iznenadne pojave simptoma: temperature ili kašlja ili otežanog disanja ili gubitka ili poremećaja čula mirisa ili ukusa?

Drugo pitanje glasi: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana imali bliski kontakt sa bilo kime, kome je dijagnostikovan korona virus Covid-19?

Treće pitanje je: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana pružili negu nekome ko ima Covid-19 ili je radio sa zdravstvenim radnikom zaraženim Covid-19?

Četvrto pitanje glasi: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana posetili ili boravili u neposrednoj blizini nekoga ko ima Covid-19?

Peto pitanje je: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana radili u neposrednoj blizini ili delili isto okruženje sa nekim zaraženim Covid-19?

Šesto pitanje je: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana putovali sa pacijentom sa Covid-19 bilo kojim prevoznim sredstvom?

Sedmo pitanje glasi: Da li ste vi ili neko od navedenih lica u prethodnih 14 dana živeli u istom domaćinstvu sa pacijentom zaraženim Covid-19?

Osmo pitanje glasi: Da li ste testirani na Covid-19 molekularnom metodom (PCR) u poslednja 72 sata? Za razliku od prethodnih pitanja, ovde postoje četiri moguća odgovora, pa je potrebno odabrati među njima. Odgovori su:

- Ne

- Rezultati su na čekanju

- Da, negativno

- Da pozitivno

Deveto pitanje se odnosi na brzi test ili samotestiranje na Covid-19. Data su tri moguća odgovora na pitanje da li ste danas ili dan ranije izvršili brzi test ili samotestiranje na Covid-19 i to:

- Ne

- Da, negativno

- Da, pozitivno

Deseto pitanje, ujedno i poslednje na ovoj strani i u celom formularu glasi: Da li ste vakcinisani sa svim potrebnim dozama vakcina protiv Covid-19? Date su dve opcije, tako da birate „Da“ ili „Ne“.

Nakon što odgovorite na sva pitanja, kliknete da opciju „Potvrdi“ (Submit), koja se nalazi u donjem levom uglu.

Odmah zatim vam izlazi obaveštenje da pritisnete na link, kako biste videli QR kod. Potrebno je svakako da ga sačuvate u svom uređaju, a nije zgoreg ni da ga odštampate.

Na zvaničnom sajtu https://travel.gov.gr/#/ možete se blagovremeno informisati o svim novostima u vezi sa putovanjima, a dostupna je i osnovna verzija informativnog teksta na srpskom jeziku.

Video: Stigli su prvi snimci iz Grčke: Otvorena sezona na Olimpik Biču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    8. jun 2021 | 18:35

    Strasno. Preteruju, kao to ce spreciti da neko nedodje zaraze. Ovo je dodji al bolje nemoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA