Italija produžila rok za vraćanje novca srpskim agencijama: Zamenski vaučeri isplativiji od čekanja

Turisti koji su pre pandemije korona virusa uplatili aranžmane za Italiju do januara 2023. ne mogu da računaju da će dobiti novac natrag

  • 3
turizam, putovanje Foto: Freepik

Italija je donela dekret po kom nije u obavezi da do 2023. godine vrati novac partnerima u Srbiji čiji su putnici uplatili letovanje u ovoj zemlji pre pandemije.

Dekret se odnosi na sve strane državljane, odnosno na turističke agencije iz inostranstva koje posluju sa Italijom i koje su 2019. deponovale novac za aranžmane koji je trebalo da budu realizovani prošle godine. Onda je došla pandemija korona virusa, Italija je zatvorila granice i do danas one nisu otvorene za turiste iz naše zemlje.

Putnicima koji su platili aranžmane za odmor u Italiji ponuđeni su zamenski vaučeri. Međutim, mnogi nisu pristali da umesto u ovoj zemlji odmor provedu na nekoj drugoj destinaciji koju im je agencija ponudila. Nadali su se da će u januaru 2022. dobiti svoj novac natrag.

Sada je, međutim, jasno da se to neće dogoditi barem do 2023. godine.

Odluka Italije ne pada teško samo onima koji su želeli da posete zemlju sunca, mora, vina i sireva, već i turističkim agencijama koje su u više navrata morale da se prilagođavaju novonastalim okolnostima.

- Najpre nam je rečeno da će vratiti novac za godinu dana, onda za 18 meseci, a sad za dve godine - kaže za Telegraf suvlasnik jedne turističke agencije koji insistira na anonimnosti.

- Granice još nisu otvorene, nama je u Italiji ostao ozbiljan novac. Jedino što možemo da uradimo jeste da putnicima koji ne pristaju da uzmu zamenske vaučere za drugu destinaciju damo vaučere za italijanske hotele, pa da odu tamo kad se okolnosti u vezi sa putovanjima promene.

Pitanje je, međutim, da li će hoteli tada raditi. Jer, kako za Telegraf kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), pitanje je da li će hoteli koji već drugu godinu zaredom ne rade uspeti da opstanu.

Aleksandar Seničić Foto: Tanjug/Tanja Valič, Pixabay

- S jedne strane putnici su ljuti jer ne mogu da putuju tamo gde su želeli, a i Grci najavljuju da će produžiti isplatu do idućeg leta – kaže Seničić za Telegraf, podsećajući da je najveća grčka agencija propala iščekujući avans od ruskih turista koji nisu došli.

Prošle godine jedan deo srpskih turista pristao je da uzme zamenske vaučere i da otputuje u Tursku ili u Egipat. Kako se situacija sa putovanjima zbog pandemije menjala iz časa u čas, tako su i vlasnici agencija gledali da se prilagođavaju i izađu u susret turistima. Kad je Egipat od 1. septembra 2020. uveo obavezan negativan PCR test, pojedini vlasnici ovdašnjih agencija preuzeli su taj finansijski teret na sebe, rasterećujuću tako putnike dodatnih troškova.

Prema pravilniku, agencije su u obavezi da putniku obezbede zamensko putovanje, a na putnicima je da odaberu da li će to prihvatiti ili će čekati da dobiju svoj novac natrag. Zbog toga su vlasnici agencija uzimali čartere za Egipat i Tursku koji su prošlog leta, kao i sada bili otvoreni, ali ni to nije rezultovalo zamenom putovanja u očekivanoj meri.

Prvi čovek YUTA sugeriše da bi svi oni koji imaju zamenske vaučere trebalo da ih iskoriste ovog leta.

Da podsetimo, više destinacija je ove sezone otvoreno – od Grčke, preko Egipta, Turske, Tunisa, Kipra, Bugarske... Na putnicima je da posle godinu i po dana „preseku“ i odaberu destinaciju na kojoj će ove godine letovati. Ostaje, naravno, i opcija čekanja povraćaja novca, ali je pitanje koliko je takva odluka isplativa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GT

    30. jun 2021 | 23:18

    Ne lozite narod da uzima zamenske vaucere kad je po donetoj uredbi rok DO 15.01.2022. da se vrate pare. Koga briga za Italiju, mi smo u Srbiji i vaze naši zakoni, još uvek. Sto bi mi kreditirali agencije iz Srbije ili još gore hotele po italiji, grčkoj, turskoj …. Vracajte pare!

  • Misa

    1. jul 2021 | 11:23

    Vraćaju li sa kamatom ?

  • Luka

    1. jul 2021 | 15:38

    I naravno..niko ne pominje opciju tuzbi protiv agencija ukoliko ne izvrse povracaj novca do 15.januara 2022.godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA