• 2

Besplatan ulaz u Stopića pećinu na Svetski dan turizma: Ovde su se nekad davno skrivali hajduci

U ponedeljak, 27. septembra, ulaz u jednu od najvećih pećina na Balkanu biće besplatan za sve posetioce

  • 2

Foto: RINA

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma u ponedeljak, 27. septembra, ulaz u Stopića pećinu, lokalitet koji se nalazi na samo 19 kilometara od Zlatibora, biće besplatan za sve posetioce. Ovo čudo prirode nekoliko godina unazad je među najposećenijim lokalitetima u čitavoj Srbiji.

- Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena - kaže za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.

- Prva noga koja je kročila na ovo zlatiborsko tle, mogla je da je primeti i uđe.

- Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani - kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

- Na ovom mestu su se spašavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah.

Jedna od najvećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1.600 metara, a pešačka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine.

Svetski dan turizma obeležava se svake godine, na ovaj datum, kako bi podstakao svest o socijalnoj kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje postizanju ciljeva održivog razvoja.

S obzirom na to da će ponovni oporavak turizma pomoći i globalni oporavak, Svetska turistička organizacija odlučila je da se ovogodišnji Svetski dan turizma fokusira na turizam za inkluzivni rast.

Video: Spolja izgleda kao katedrala, unutra vas čeka eksplozija boja: Da li je ovo najlepša pećina na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima