5 gradova u komšiluku koji su odličan izbor za jesenje izlete

Pre odlaska na izabranu destinaciju i uživanja u onome što može da ponudi, svakako je dobro raspitati se o obavezama koje trenutno turisti imaju

  • 2
Solun, Grčka, Bela kula, Aristotelov trg Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Kratak jesenji predah je ono što je, bez sumnje, svima potrebno. U trenutku kada su na snazi brojne mere donete usled pandemije korona virusa, valja izabrati destinacije koje je moguće posetiti. Doduše, pod određenim uslovima, u većini slučajeva.

Iako i u našoj zemlji postoji sjajnih mesta za kraće izlete, mnogi ne smatraju da je to dovoljno, pa istražuju destinacije u drugim zemljama. Na svu sreću, ponuda je i više nego obimna, te se samo treba odlučiti.

Pre odlaska na izabranu destinaciju i uživanja u onome što može da ponudi, svakako je dobro raspitati se o obavezama koje trenutno turisti imaju.

1. Ohridsko jezero

Sa razlogom se ovo jezero smatra biserom cele zemlje. Istoimeni grad i jezero nalaze se u južnom delu Severne Makedonije i deo su Svetske kulturne baštine UNESKO-a.

Veliki broj od ukupno 365 svetinja, koliko ih je postojalo na tom području, danas je prilično očuvan, tako da atrakcija ne manjka. Iako se u ovom periodu ne može kupati zbog vremenskih uslova, šetnja pored Ohridskog jezera je upravo ono što će biti od koristi svim posetiocima.

Podsećanja radi, dozvoljen je ulazak državljanima Republike Srbije na teritoriju Republike Severne Makedonije, ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata:

  • Sertifikat o primljene dve doze vakcine protiv korona virusa
  • Potvrdu o preležanom virusu, u poslednjih 45 dana, počev od dana ozdravljenja
  • Negativan PCR test (ne satriji od 72 sata)
  • Negativan antigenski test (ne stariji od 48 sati)

Ista pravila se primenjuju i prilikom izlaska sa teritorije te zemlje.

2. Budimpešta

Lepotica Dunava, mađarska prestonica je jedna od boljih destinacija za jesenje izlete. Bez obzira da li je u pitanju kraći ili nešto duži predah, nema sumnje da će svako poželeti da Budimpeštu ponovo poseti.

U ovom gradu će svaki posetilac pronaći nešto što će ga opčiniti. Za nekoga će to biti jedinstvena arhitektura, za nekoga lepota Dunava koji u mađarskoj prestonici podseća na more zbog svoje širine, dok će neko uživati u šopingu ili poseti brojnim muzejima, galerijama i drugim gradskim atrakcijama.

U ovom momentu, državljanima naše zemlje je dozvoljen nesmetani ulazak na teritoriju Mađarske. Nije potrebno da dostave ni potvrdu o vakcinaciji ni negativan bilo koji test.

3. Sarajevo

Grad poznat po meraklijama i srdačnim ljudima, Sarajevo je i gastronomska prestonica Bosne i Hercegovine. Pozitivna atmosfera koja vlada u ovom gradu je upravo ono što osvaja turiste na prvi pogled.

Ipak, gastronosmki specijaliteti su neizostavni deo posete.

Dobra vest je da je srpskim državljanima dozvoljen ulazak na teritoriju BiH bez ikakvih ograničenja, ali samo pod uslovom da u zemlju ulaze direktno sa teritorije Republike Srbije.

4. Venecija

Jesen u Veneciji nešto je što se ne zaboravlja. Grad bogate istorije uvek je lep, a vožnja gondolama neizostavni deo posete.

Palate, zvonici i trgovi, zauvek ostaju u sećanju. Uz to, većina agencija u sklopu jesenjih izleta u Veneciju nudi i obilazak Trsta i posetu čuvenom tržnom centru.

Prema trenutno aktuelnim podacima navedenim na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, sve do 25. oktobra je državljanima Srbije dozvoljen ulazak u Italiju, ali pod određenim uslovima, s obzirom na to da se mere odnose na lica koja su u prethodnih 14 dana boravila ili prolazila kroz teritoriju zemalja iz takozvane grupe D, u koju spada i Srbija.

Najpre moraju imati popunjen PLF formular, uz koji su u obavezi da prilože još dva dokumenta:

  • Zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv korona virusa vakcinama koje italijanske vlasti priznaju (Fajzer, AstraZeneka, Moderna, Džonson i Džonson)
  • Negativan PCR test ili negativan antigenski test

I PCR i antigenski test ne smeju biti stariji od 72 sata, da bi bili smatrani validnim. Italijani su, dakle, vrlo rigorozni po pitanju otvaranja granice - traže dvostruki dokument zbog pandemije korona virusa.

Oni koji nisu vakcinisani moraju da provedu u izolaciji pet dana, te da posle tog vremena urade PCR ili antigenski test o svom trošku.

5. Solun

U svako doba godine ovaj grčki grad ima šta da ponudi. Iako je mnogima poseta Solunu asocijacija na leto, budući da se u blizini nalaze mnogima omiljena grčka letovališta, Solun treba doživeti i tokom jeseni.

Kao i tokom letnje sezone, tako je i trenutno srpskim turistima omogućen ulazan u Grčku.

Pored toga što putnici imaju obavezu da popune PLF formular minimum 24 sata pre momenta ulaska na teritoriju Grčke, moraju priložiti i jedan od sledećih dokaza prilikom ulaska na teritoriju Republike Grčke:

  • Potvrdu o završenoj vakcinaciji
  • Negativan PCR test
  • Negativan antigenski test
  • Potvrdu o preležanom kovidu-19

Da bi se potvrda o vakcinaciji smatrala validnom, mora biti izdata od nadležnog organa i mora proći najmanje 14 dana od primanja poslednje doze vakcine. Negativan PCR test ne sme biti stariji od 72, a antigenski od 48 sati, dok je uslov za validnost potvrde o preležanoj zarazi da mora biti izdata 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Sve to se odnosi na putnike starije od 12 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA