≫ 

Kako je rešen problem neprepoznavanja digitalnih sertifikata u Grčkoj?

Dovoljno je na ulasku u određeni objekat pokazati digitalni sertifikat u štampanoj formi i dati na uvid lični dokument, zarad upoređivanja podataka

  • 1
Santorini, Grcka Foto: Shutterstock

Iako nije u toku sezona kada srpski turisti masovno odlaze u Grčku, nema sumnje da mnogi državljani Republike Srbije uvek rado biraju neku od destinacija u nama bratskoj zemlji. Poslednjih dana se sve češće mogu čitati komentari koji se odnose na nove mere u Grčkoj, a koje su usmerene na nevakcinisane građane i turiste.

Ulazak u zatvorene prostore u Grčkoj dozvoljen je trenutno samo licima sa validnim dokazima o vakcinaciji. Ipak, iako imaju takav jedan dokument, nekim građanima Srbije, ali i licima koja su se u našoj zemlji vakcinisala, nije bilo dozvoljeno da to svoje pravo i ostvare.

Upravo zato je tokom redovne konferencije za štampu članova Kriznog štaba Grčke bilo upućeno i pitanje na tu temu.

Digitalni zeleni kovid sertifikat Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Jedan od novinara se osvrnuo upravo na priznatost digitalnih zelenih sertifikata iz zemalja koje su svrstane u takozvanu treću kategoriju.

- Postoje dve stvari, da sertifikat nije prepoznat preko digitalne aplikacije i da su u pitanju vakcine koje priznaje Nacionalni komitet za vakcinaciju, kao prošlog leta sa turistima – izjavila je Mario Temistokleus i dodala:

- Ti građani će pokazati digitalni sertifikat u štampanoj formi, koji će biti priznat.

Novinar se zatim osvrnuo i na konkretne zemlje, među kojima je osim Srbije, pomenuo i digitalne sertifikate iz Sjedinjenih Američkih Država, Singapura i Severne Makedonije.

Tom prilikom dobio je uveravanja da će takav sertifikat u štampanoj formi biti priznat.

- Opet kažem da digitalno rešenje nije prvenstveno odgovornost naše zemlje. Druge države bi trebalo da imaju rešenje, a naša zemlja je jedna od najfleksibilnijih na području Evropske unije kada su u pitanju digitalni sertifikati.

U Saopštenju za javnost Ministarstva razvoja i investicija od 9. novembra 2021. godine navedeno je da je u skladu sa Hitnim merama zaštite javnog zdravlja od rizika daljeg širenja korona virusa kovid-19 od 6.11.2021. "ulazak i usluživanje stranih kupaca koji imaju sertifikat o vakcinaciji ili dokaz o preležanoj bolesti iz zemlje van EU dozvoljeno je uz jednostavno pokazivanje sertifikata u štampanom obliku i dokaza o identitetu (pasoš), bez potrebe za proverom posebnom aplikacijom COVID Free GR.“

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    16. novembar 2021 | 10:54

    U Solunu sam tri dana ne prepoznaju srpski sertifikat(primio tri kineske vakcine) i nemogu u kaficu a,kafanama i trgovačkim centrima.pozdrav!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA