≫ 

I Grci imaju svoje Sejšele: Malo ko u Srbiji zna za ova ostrva, a uopšte nisu daleko

Ako ovog leta budete posetili Eviju, ne zaboravite da skoknete i do Sejšela, ali grčkih...

  • 1
Lihadonisja

Lihadonisja / printscreen / youtube / MAINGRAPHdw

Letovanje na Eviji je poslednjih godina posebno aktuelno među srpskim turistima. Do drugog po veličini grčkog ostrva se iz naše zemlje stiže vrlo jednostavno, automobilom ili autobusom. Ne, nismo pogrešili. Evija je ostrvo koje je mostovima povezano sa kopnom, te je to ujedno i razlog zbog koga se do njega stiže na ovaj način.

A ako letujete na Eviji, ne propustite da otkrijete parče grčkog raja

 

Legenda kaže da je Lihos bio sluga Herkulesove supruge, koji je stradao zbog njene želje da kazni svog muža. Naime, kada je Dihanijera pomislila da ju je suprug prevario, odlučila je da ga kazni i po slugi mu je poslala otrovnu odeću. Rezultat je odmah bio uočljiv, pa je Herkules počeo da oseća bolove čim ju je obukao.

Kazna je bila neminovna, te je njen sluga, Lihos bačen u more. Delovi njegovog tela su tada pali baš na mestu gde se nalazi arhipelag koji se često naziva i grčkim Sejšelima, pa mit dalje navodi da ih je bog mora, Posejdon pretvorio u 15 manjih ostrva.

Istorijski podaci, pak pokazuju da je grupacija Lihadonisija nastala usled dejstva vulkana. Zemljotres koji je tu teritoriju pogodio 426. godine pne je veći deo ovih ostrva potopio

Sve do 19. veka su ostrva bila naseljena.

Kako stići do Lihadonisija?

 

S obzirom na to da su ostrva nenaseljena, to je praksa da se turistima, koji letuju na ostrvu Evija u toku sezone nudi mogućnost da ih posete tokom jednodnevnih izleta.

Osim mogućnosti da na izlet odete iz mesta Agios Georgios, leti saobraćaju brodići do ove turističke atrakcije i iz mesta Pefki, ali i iz Edipsosa.

Pojedine lokalne turističke agencije nude turistima i posebnu atrakciju – obilazak Lihadonisija brodićem sa otvorenim dnom. Tada će uživati u fenomenalnom morskom svetu, a zaustaviće se i u blizini olupine nemačkog ratnog broda, koji je tu upravo bio potopljen 1943. godine.

Lihadonisja

Lihadonisja / printscreen / youtube / MAINGRAPHdw

Najveće od 15 ostrva je Monolia i obično se većina truističkih brodića baš na njemu zaistavlja.

Jedina mogućnost da stignete do ovog arhipelaga jeste upravo brodićima.

Posebna vrsta mediteranske foke je stanovnik ovih voda, a neretko se događa i da turisti prilikom obilaska Lihadonisija ugledaju i delfine, jer je voda kristalno čista.

Zamerke turista na izlete do Lihadonisija

 

Kakvi bi to turisti bili, kada ne bi imali i neke zamerke. Ali su, ipak te zamerke korisne, jer mogu pomoći lokalnim turističkim agencijama da poboljšaju svoju ponudu.

Naime, izlet do Lihadonisija je tokom prethodne sezone koštao od oko 20 do oko 30 evra po osobi. U principu, cena zavisi kako od toga iz kog mesta se polazi, tako isto i od toga šta je u nju uključeno.

Lihadonisja

Lihadonisja / printscreen / youtube / MAINGRAPHdw

Ali se svakako najznačajnija zamerka turista odnosi na vreme, koje im je omogućeno za uživanje u čarima ovih ostrva. Obično je to tek po koji sat, što sigurno nije dovoljno. Naravno da se to ne odnosi na izlete iz svih gradova.

Svakako su saglasni da takvu lepotu vredi videti makar i na nekoliko sati, mada bi bilo idealno da bude i duže.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA