≫ 

Evo zašto je Grčka morala da zabrani ulazak srpskim državljanima sve do 1. jula

Kako "Telegraf" saznaje, u pitanju su pravila koja je Evropska Unija nametnula Grčkoj

Grčka foto: pixabay.com

Uprkos brojnim zvaničnim najavama koje traju još od druge polovine maja da će srpski državljani moći bez testa i karantina već od 15. juna da uđu u zemlju, Grčka ipak nije dozvolila prijem srpskih turista.

Štaviše, čini se da su i srpske vlasti ostale zatečene ovom odlukom, a mnogi su optimistični i smatraju da će prijem srpskih turista biti omogućen noćas od 23 časa.

Poslednja zvanična odluka, koja je objavljena i na zvaničnom sajtu Konzulata Srbije u Solunu jeste i ona koja se odnosi na Službeni glasnik Grčke zbog koje se to čini malo mogućim.

- Prema najnovijoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku Grčke, produžene su važeće mere režima ulaska u Grčku do 30. juna 2020. godine. Ovo praktično znači da turisti iz Srbije u Grčku mogu ući tek posle 1. jula 2020. godine.

Ali, zašto je Grčka odlučila da odjednom prekrši obećanje?

Iz Nacionalne turističke organizacije Grčke za "Telegraf" kažu da je Grčka u obavezi da se uskladi s pravilima Evropske Unije koja nalažu da se od danas otvara granica samo za članice EU i državljane zemalja koje nisu u EU, ali imaju posebne dozvole. U pitanju su pravila koja su donesena u Briselu, zbog čega ni Grčka nema veliku moć odlučivanja u čitavoj priči već kao članica EU mora da ih poštuje.

Budući da Srbija ne pripada ovim zemljama, granice za nas će biti otvorene tek 1. jula.

Ipak, ostaje pitanje zašto Srbija o tome nije bila obaveštena i zašto su srpski turisti nakon prevaljenog puta vraćeni nazad sa bugarsko-grčke granice?

Video: Seničić o ograničenom broju turista u kolima u Grčkoj

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ON

    15. jun 2020 | 19:47

    Pa Crnogorci ispadose super. Rekoše nam na SRPSKOM NE DOLAZITE.

  • todor

    15. jun 2020 | 21:47

    Hahhaha kakva opravdanja!!!! A,sta je majstori sa Madjarskom koja je punopravna clanica eu,a pustila gradjane Srbije da udju i izadju normalno???? Tako da te vase price tipa Brisel naredio ne piju vodu!!!

  • Aleksandar

    15. jun 2020 | 18:49

    Migranti mogu a Srbi ne😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA