Bogu iza nogu, ali pravi raj: Grčko ostrvo koje je po mnogo čemu specifično

Upoznajte magični Folegandros

  • 0
Folegandros ostrvo Folegandros / Foto: Shutterstock

Mada je prema listi rizika, svrstano među visokorizična, a isključivo zbog toga što na njemu ne postoji adekvatna zdravstvena zaštita, sa i te kako opravdanim razlogom se ostrvo Folegandros naziva rajskim ostrvom.

Pripada grupaciji Kiklada i nekako je uvek bilo u senci Santorinija, pod čijom upravom se i nalazi.

Kako stići do ostrva Folegandros?

Najjednostavnije u ovom trenutku je trajektom od atinske luke Pirej, koja je od Folegandrosa udaljena oko 160 km.

Od Santorinija ja ovo ostrvo udaljeno tek oko 40 km i sa njim je povezano redovnom brodskom linijom, kao i sa lukom Pirej.

S obzirom na to da upravo na Santoriniju postoji i aerodrom, time je putovanje iz Srbije olakšano, tim pre što je uskoro najavljeno i uspostavljanje čarter letova.

Cene smeštaja Folegandrosu

Površina ovog ostrva je 32 km², a poznato je po odličnom noćnom provodu, ali i činjenici da ga ne posećuje baš tako mnogo turista kao druga ostrva iz grupacije Kiklada, pa se u tom smislu smatra idealnim u periodu pandemije korona virusa.

Na ostrvu Folegandros živi nešto više od 550 stanovnika. Većina njih je fokusirana upravo na turizam. Međutim, većina turista su stanovnici Grčke, jer ovaj biser Kiklada nisu još u velikoj meri otkrili strani turisti. Osim turizmom, stanovništvo se bavi i poljoprivredom i ribolovom.

Folegandros Folegandros / pixabay.com

Ukoliko odlučite da letujete na ovom ostrvu, trebalo bi da znate da su smeštajni kapaciteti prilično ograničeni, ali isto tako da su cene prave ostrvske.

Većina objekata nudi uslugu smeštaja na bazi noćenja, a tek pojedini nude i uslugu noćenja sa doručkom.

Folegandros ostrvo Foto: Shutterstock

Najjeftinija varijanta smeštaja na ostrvu Folegandros polovinom jula iznosi oko 100 evra. Toliko košta najam apartmana, koji je namenjen smeštaju dve osobe i nalazi se u mestu Karavostasi. U blizini se nalazi luka, lepo uređena plaža, a iz apartmana u tom objektu se pruža fenomenalan pogled.

Oko 160 evra iznosi najam standardnog studija sa dva kreveta u glavnom gradu ovog ostrva, Hori. Taj smeštajni objekat ima tri zvezdice, a nalazi se u samom centru glavnog grada. Od luke je udaljen svega par kilometara i gostima se nudi mogućnost korišćenja bazena.

Folegandros Folegandros / pixabay.com

Postoji i nekoliko hotela visoke kategorizacije, koji nose četiri zvezdice, a cena smeštaja u njima je bazirana na usluzi noćenja sa doručkom. Dostupni objekti se nalaze u glavnom gradu Hori i cena noćenja sa doručkom polovinom jula meseca u dvokrevetnoj sobi iznosi između 175 i 200 evra.

Hotel koji ima pet zvezdica se nalazi u mestu Karavostasi i cena usluge noćenja sa doručkom za dve osobe u njemu iznosi 324 evra. Nalazi se u blizini luke i savremeno je opremljen, te nudi sve potrebne pogodnosti turistima.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA