≫ 

Kako izgleda sezona na ostrvu koje je simbol Grčke u svetu: "Uživali smo dok nije bilo turista"

Sezona na Santoriniju je počela

  • 1
Santorini Foto: Pixabay/Santorini

Kada je premijer Grčke, Kirjakos Micotakis otišao da baš na ostrvu Santorini najavi ponovno otvaranje zemlje u turističkom smislu, mnogi su komentarisali zašto je baš izabrao to ostrvo. 

Reč je o ostrvu koje je jedno od najpoznatijih ne samo u Grčkoj, nego i u celom svetu.

Trenutak kada sunce zalazi iza oboda ovog vulkanskog ostrva je verovatno najčešće fotografisan. Mnogi tp ostrvo posećuju tokom krstarenja, a inače Santorini prema podacima posećuje u proseku do dva miliona turista godišnje iz celog sveta.

Od 1. jula je uspostavljen međunarodni avio saobraćaj, ali usled aktuelne pandemije korona virusa i svih ograničenja koja su na snazi, očekivano je da će biti mnogo manje posetilaca i da se putnici sa kruzera još dugo neće videti.

I dok sa jedne strane vlasnici kompanija koje žive od turizma znaju da im sledi ne tako prijatan period, dotle ostrvljani žive nešto sasvim drugo. Postaju polako svesni činjenice da se priroda Santorinija oporavlja i da ostrvo više ne može da se karakteriše kao mašina koja stvara samo novac, prenosi CNN.

Dvostruki udarac

Situacija koja je usledila zbog pandemije je već postala dramatična za destinaciju, čiji prihodi su oko 90% od turizma. U slučaju Santorinija, to je izazvalo dvostruki udarac, uzevši u obzir da se tek od nedavno smeštajni i ugostiteljski objekti na ostrvu otvaraju.

Jedini stanovnici su bili oni, koji već godinama unazad tu žive i rade. Nije bio dozvoljen ulazak nikome, što je uticalo pozitivno na celokupnu situaciju, jer Santorini ne beleži nijedan slučaj zaraze.

grčka hotel santorini foto: pixabay.com

Iako je došao trenutak da se ostrvo otvori, svi su maksimalno oprezni. Ličnu zaštitu neće koristiti samo gosti.

- Na Santoriniju niko ne želi da se zarazi, navodi Džoj Kerluke, koja u zalivu Amudi vodi tavernu. Moram napomenuti da smo se osećali sigurno jer je ostrvo bilo zatvoreno, tako da niko nije dolazio, pa nismo imali nijednog zaraženog. Imali smo priliku neko vreme da uživamo u lepotama ostrva i tišini.

Santorini će sa svojim plavim kupolama, prepoznatljivim stepenicama i drugim atrakcijama i dalje biti posebno lep, ali ipak neobično prazan.

Generalni direktor hotela Andronis Suites na ovom ostrvu, Jorgos Filipidis navodi da se očekuje tek oko 15% posetilaca u odnosu na prethodnu godinu.

- Ekonomska šteta će biti ogromna. Mi ćemo poslovati sa gubitkom tokom 2020. godine, ali želimo da se otvorimo i omogućimo zaposlenje našem osoblju, a da istovremeno podržimo lokalnu zajednicu, koja od turizma živi, dodao je.

Tišina i neopterećenost

Santorini foto: pixabay.com

Protekli period u kome niko nije kročio na ostrvo je doneo i mnogo toga dobrog. Završene su određene deonice puteva, a uspostavljen je i novi terminal na aerodoromu.

Lokalni ugostitelji će se pobrinuti da obezbede sprovođenje svih predviđenih mera, usled pandemije.

Druga tačka oslonca ekonomije Santorinija je proizvodnja vina, koja se mogu naći na policama prodavnica u mnogim zemljama.

Nažalost, celokupna situacija se odrazila i na proizvođače vina.

- Naša berba 2019. ostaje u bačvama i rezervoarima od nerđajućeg čelika, kaže direktor vinarije Venecanos, Petros Vamvakusis i dodaje: Trebalo je da vino bude flaširano u periodu od februara do aprila, ali je petoro njih koji je trebalo to da učine, ostalo zatvoreno kod kuće. Sada pokušavamo sve to da nadoknadimo.

Nedavno su dobili i vrlo nepovoljne vesti iz Amerike, u koju su izvozili vina, tako da za sada u toj zemlji više nema mrsta za njihova vina.

Takođe je značajno osetniji pad zarade, jer ova kompanija tokom sezone zarađuje i od organizacije degustacija za turiste.

Crvena plaža Red Beach Santorini foto: pixabay.com

- Živimo u čudnom vremenu. Sve na ostrvu podseća na zimu. Mnogi restorani, kafići i hoteli su zatvoreni. A sada je leto i izuzetno je čudno da je Santorini tako miran i usamljen, napominje Vamvakusis.

Ipak ne krije da jeste optimističan, ali istovremeno veruje da će se dosta toga promeniti u perspektivi.

- Santorini je jedno od najlepših ostrva na Zemlji, ali sam siguran da je zatvaranje bilo od pomoći, navodi on i dodaje - Zaustavila se mašina koja je sam ostvarala novac i nije brinula o životnoj sredini. Sada je pravo vreme da razmislimo šta to nije u redu sa Santorinijem. Imamo pravo da koristimo resurse, ali nemamo pravo da ih uništavamo.

Prednosti za Medeni mesec

Santorini Foto: Pixabay

Tim pre što se bračnim parovima nudi mogućnost da borave u izdvojenim apartmanima na Santoriniju, od kojih svaki ima i bazen, ova destinacija se smatra idealnom za Medeni mesec. Doručak mladencima biva serviran u sobi, a ne u zajedničkoj trpezariji, što se smatra idelanim u periodu pandemije.

Kako je u svom govoru tom prilikom naveo premijer Micotakis, želja mu je da Grčka bude sigurna, ali isto tako zna da je grčkim državljanima koji rade u turizmu, industriji koja učestvuje u globalnoj ekonomiji zemlje sa 30% i te kako potrebno ostrvo poput Santorinija, kako bi imali dugu i profitabilnu letnju, pa čak i jesenju sezonu.

Video: Gradonačelnik Santorinija poziva turiste: Na magičnom ostrvu nema korone

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ooo

    12. jul 2020 | 10:42

    Verovatno je tako, samo ne znam od čega ce da tici Santorini, da nemate fabrike neke, polja, vinarije, panuk.. Ne bih rekao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA