• 5

Šta će biti sa turističkim aranžmanima za Grčku koji su bili zakazani do 15. jula?

Zamenski vaučeri i vraćanje novca

  • 5

Putnicima koji su imali aranžmane za Grčku od 6. do 15. jula, odnosno za period koji važi zabrana grčkih vlasti za ulazak sprskih državljana, biće ponuđena zamenska putovanja, jer se većinom radi o ranije uplaćenim aranžmanima, rekao je danas za Tanjug direktor YUTA Aleksandar Seničić.

Manji deo putnika je aranžmane uplatio kasnije, kaže Seničić i dodaje da ako su svoje aranžmane redovno uplaćivali oni mogu da računaju na povraćaj novca.

- Moraju da imaju i malo strpljenja, jer su agencije taj novac sigurno već prebacile grčkim partnerima i u zavisnosti od momenta kada grčki partneri to vrate i kako se oni budu ponašali, i mi ćemo sa tim putnicima rešiti problem - rekao je Seničić.

Ističe da najveći broj putnika u našoj zemlji prihvata zamenska putovanja, jer, kako kaže, shvataju situaciju u kojoj se nalaze turističke agencije.

Zbog sve lošije ekonomske situacije u turističkim agencijama danas je sa njihovim predstavnicima Seničić održao sastanak i za Tanjug kazao da su razgovarali o zajedničkoj inicijativi YUTA, vodiča, hotelijera i prevoznika o dodatnoj pomoći države.

- Usaglasili smo zahteve koje ćemo izneti početkom naredne nedelje. Želimo da uputimo apel državnim organima za dodatnu pomoć, jer osim teške situacije u kojoj se nalazimo već četiri meseca, zatvaranje Grčke je još otežavajuća okolnost i nažalost veliki broj agencija ima problem da opstane - rekao je Seničić.

Sa predstanicima turističkih agencija, kaže on, razgovaralo se i o nastavku čarter letova za Grčku posle 15. jula, s obzirom da je ta zemlja danas ukinula aviosaobraćaj sa Srbijom.

- Doneli smo zaključak, kada je reč o Grčkoj, da se akentiraju putnici da vidimo koji još ne žele da otkazuje polaske u julu, naravno pod uslovom da se ukine zabrana od 15. jula i prema tom planu tek od 24. jula bismo krenuli sa nastavkom čarter letova - naveo je Seničić.

Kada je reč o čarter letovima za Egipat, dodaje on, oni bi trebalo da počnu u drugoj polovini jula, a danas se, kaže Seničić, od egipatske vlade očekuje zvanična procedura o načinu putovanja.

Procedura bi trebalo da bude takva da srpskim turistima za ulazak u Egipat nisu potrebni PCR testovi i neće biti testiranja na samoj granici. Takođe, sve troškove lečenja od kovida19 snosila bi država Egipat.

Govoreći o turstima koji se trenutno nalaze u Grčkoj, Seničić kaže da će se oni nesmetano vratiti kući.

Ističe da YUTA nema informaciju o broju zaraženih, jer je to interni podatak za grčke vlasti, a oni koji su pozitivni nalaze se u kovid hotelima i pod stalnim su nadzorom zdravstvenih radnika.

Ukoliko im se lečenje pogorša, dodaje on, upućuju se na bolničko lečenje, a troškove snosi država Grčka.

Periodično im se rade i PCR testovi, a posle dva negativna testa oni se otpuštaju iz karantinskog smeštaja i bolnice.ž

Video: Telegraf u Grčkoj nekoliko sati pre nego što je zatvorena granica za Srbe

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brko

    Ima jedna narodna.sam pao sam Se ubijo.Ko vas tjerao u Grčku ako svaki normalan covjek moze skontati da nije vreme po selu hodati.Toliko TZV turisti .Pozdrav i mirno more.

  • brko

    Ima jedna narodna.sam pao sam Se ubijo.Ko vas tjerao u Grčku ako svaki normalan covjek moze skontati da nije vreme po selu hodati.Toliko TZV turisti .Pozdrav i mirno more.

  • Pokradeni

    A da grčki partneri vrate pare? Oni nisu ispunili svoje obaveze, čak ni otvorili sve objekte. Gde je ovde država? Zašto gradjani da izvlače agencije? Samo se spominju agencije,a ne i prava običnih gradjana koji su pokradeni.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima