≫ 

Gde se krije veliki broj neotkrivenih grčkih letovališta? Uopšte nisu mnogo dalje od Halkidikija

Upoznajte Pilion

  • 1
Pilion Jedna od predivnih plaža na Pilionu / foto: pixabay.com

Poluostrvo smešteno u centralnom delu Grčke još uvek nije u velikoj meri otkriveno, barem što se tiče srpskih turista.

Teritorijalno pripada regiji Tesalija, koja se sa pravom naziva žitnicom Grčke. Veruje se da naziv ove regije vodi poreklo od imena kralja Peleusa, oca mitskog junaka Ahila.

Nešto drugačija Grčka

Iako su mnogi srpski turisti nekako vezani za oblast Halkidikija, tek malobrojni su imali prilike da se upoznaju sa lepotama Piliona.

Istoimena planina je simbol regije Magnezija, u blizini grada Volosa. Prema legendi, Jason i Argonauti su zlatno runo upravo ovde pronašli.

Osim brojnih, izuzetno zanimljivih planinskih sela, ovu regiju karakterišu i odlična letovališta.

Letovanje na Pilionu

Najveći broj srpskih turista, koji letuju u ovoj oblasti obično biraju mesta Kala Nera i Milina. A svakako treba pomenuti i Afitos, Platanisas i Koropi, kao i Ajos Ioanis, Milopotamus i Horto.

Osim poznatih plaža, na kojima često u toku sezone zna da bude i gužva, ova oblast je poznata i po sjajnim divljim plažama.

Svako letovalište je priča za sebe i koje god da odaberete, nećete pogrešiti. Posebna atrakcija predstavlja poseta planinskim selima i vožnja turističkim vozićem, koja traje oko 90 minuta. Ako se odlučite za to, imaćete prilike da uživate u lepotama i planine Pilion i okoline, jer se ovaj voz, slično našem Ćiri, kreće vrlo malom brzinom, od svega 25 km/h.

Znamenitosti Piliona

milopotamos pilion foto: pixabay.com

U selu Zagora na Pilionu se nalazi Grčki muzej, koji je tokom 18. veka bio korišćen u obrazovne svrhe. U blizini lokalne crkve posvećene Svetom Jovanu se nalazila prva škola, a u tu je danas muzej.

Inače su sela na Pilionu poznata i po brojnim crkvama, koje bi svakako trebalo posetiti.

U selu Makrinica se nalazi Muzej folklora.

Kao jedna od najvećih luka u zemlji, Volos se po veličini nalazi na šestom mestu u Grčkoj. Glavni je grad okruga Magnezija, a smatra se da je to područje bilo naseljeno još u doba praistorije.

Ako se odlučite za letovanje u ovom delu zemlje, svakako ne bi trebalo da propustite da obiđete i Volos. Ne samo zato što je početkom 20. veka u ovom gradu Kraljevina Srbija imala počasnog konzula, odnosno zato što u gradu danas postoji Srpska škola, već i zbog njegovih znamenitosti.

Arheološki muzej, replika broda Argo, koja se nalazi u luci i koji su koristili Jason i Argonauti tokom potrage za zlatnim runom, crkva posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni, tek su neke od znamenitosti koje ne bi trebalo propustiti.

Da li ste vi posetili Pilion?

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA