• 0

Grčki grad koji je živ tokom cele godine: I zimi da ga posetite imaćete nezaboravan provod

Malo mesto puno kulture i istorije

  • 0
kavala

Foto: Pixabay

Grad koji poznaju mnogi srpski turisti, koji iz godine u godinu letuju na grčkom ostrvu Tasos odlična je destinacija za jesenji odmor.

Glavni grad istoimene prefekture u oblasti Istočne Makedonije i Trakije, Kavala živ je tokom cele godine. Od Soluna je udaljen oko 160 kilometara. Ne samo da je trgovinsko i privredno, već i obrazovno i kulturno središte celog okruga.

Osnovne informacije o Kavali

Nadvisuju je obronci planine Lekani, a staro jezrgo grada – Panagia je jedno od osnovnih obeležja grada. U Kavali živi nešto više od 70.000 ljudi.

Istorija navodi da su doseljenici sa ostrva Paros grad osnovali tokom 6. veka pre nove ere i nazvali ga Neapolis, što u slobodnom prevodu znači Novi grad. Kasnije ga osvajaju Rimljani. U doba vizantijske vladavine je grad nazvan Hristopolj.

Tamošnje slovensko stanovništvo nazivalo je ovaj grag "Morunac".

Kavala je pet vekova bila u sastavu osmanskog carstva, a istorijski podaci pokazuju da je tokom vladavine velikog vezira Ibrahim-paše, inače Grka poreklom, tokom 16-og veka, doživela procvat. U to vreme biva izgrađen i akvadukt, a samo naselje se širi.

kavala

Foto: Pixabay

Odmor u Kavali

Od Soluna je grad udaljen tek oko 2 sata vožnje, što ga čini odlično lociranim. S obzirom na to da u Solunu postoji međunarodni aerodorom, a da saobraća i redovna autobuska linija između Kavale i Soluna, to nije nikakav problem posetiti ovaj šarmantni grad.

Staro gradsko jezgro je ono što ni u kom slučaju ne treba propustiti ukoliko se odlučite da posetite Kavalu. Osim kaldrmisanih ulica i kuća građenih u tradicionalnom stilu, ovde možete videti i akvadukt, izgrađen u doba vladavine velikog vezira Ibrahim-paše.

Naravno, u gradu postoji i arheološki muzej, ali i etnološki muzej i mnoge druge znamenitosti. Ne treba propustiti ni posetu tvrđavi, sa koje se pruža divan pogled prema gradu i njegovoj okolini.

U blizini grada nalazi se i arheološko nalazište Filipi, koje datira iz perioda vladavine kralja Filipa II Makedonskog.

Prilikom posete Kavali, svakako treba upoznati i brojne verske objekte u gradu i njegovoj okolini.

Plaža u ovom gradu ni u kom slučaju ne manjka, kao ni ugostiteljskih objekata. A možete biti uvereni da ćete u ovom gradu biti dočekani kao pravi prijatelji i braća, jer su mnogi meštani Kavale puno puta dokazali svojim delima naklonost prema srpskom narodu.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima