≫ 

Kada su Olimpijske igre pale u zaborav i ovo selo je ostalo zaboravljeno: Danas zarasta u korov

Pripreme su trajale godinama

  • 1
Olimpijsko,. olimpijske,  selo, igre, atina 2004 Foto: Guliver/John Gichigi/Getty Images

Da bi letnje ili zimske Olimpijske igre bile održane u bilo kojoj zemlji, neophodno je da budu obezbeđeni svi propisani uslovi za boravak sportista iz celog sveta. Možda to nekom zvuči kao najmanji problem, ali je činjenica da je upravo izgradnja Olimpijskog sela, jedan od značajnijih segmenata organizacije jedne tako važne i masovne sportske manifestacije. Potrebno je ne samo dovoljno vremena i novca, već i odlična organizacija, u to nema nikakve sumnje.

Ipak, nakon što Olimpijske igre prođu, sve to nekako pada u zaborav.

Olimpijske igre u Atini 2004. godine

Kolevka Olimpijskih igara je Stara Grčka, a glavni grad savremene Grčke je bio domaćin modernih letnjih Olimpijskih igara 2004. godine.

Pripreme su trajale godinama. A osim Olimpijskog sela, prilikom otvaranja Modernih olimpijskih igara te godine je otvoren u renovirani Muzej Akropolja, na ponos svih Grka.

Te godine su prvi put dodeljivane medalje sa novim dizajnom, koji je uveden nakon 72 godine.

Ranije je na jednoj strani olimpijskih medalja prikazivan Koloseum u Rimu, a od te godine se na olimpijskim medaljama nalazi Olimpijski stadion u grčkoj prestonici. Na drugoj strani se nalazi grčka boginja Nike u letećem položaju, dok je ranije bila prikazivana u sedećem položaju.

Olimpijske igre Atina Foto: Wikipedia/David.Monniaux

Zaboravljeno Olimpijsko selo

Za potrebe letnjih modernih Olimpijskih igara 2004. godine je u jednom od najvećih atinskih predgrađa izgrađeno Olimpijsko selo, namenjeno smeštaju oko 17.000 sportista iz celog sveta.

Po završetku Olimpijskih igara su kuće transformisane u porodične i date su za nisku mesečnu rentu uglavnom porodicama onih, koji su učestvovali u gradnji.

U početku, stanovnici su bili i više nego zadovoljni uslovima. Osim stambenih objekata, koji su bili prilagođeni stanovnicima, bilo je tu i popločanih ulica, ali i prodavnica i kafića.

Iako su ranije postojali i lepo uređeni trgovi, danas su oni prilično zapušteni i mahom zarasli u korov.

Ovde se nalaze 3 vrtića i 4 srednje škole. I mada su mlađi stanovnici možda i zadovoljni boravkom i životom na ovom mestu, sasvim je jasno da je ono zapušteno i da u njemu i te kako nedostaje mnogih detalja, koji bi im omogućili nesmetano funkcionisanje.

Osim bolje uređenosti, koja ovde jeste neophodna, mnogi stanovnici smatraju da je još važnije da bude podignuta svest ljudi koji tu žive o samoj okolini i njenom očuvanju.

Video: Danas je turistička atrakcija, a nekada je bilo prvo Olimpijsko selo

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA