Sto puta ste bili na Halkidikiju, ali kladimo se da ovo mesto nikada niste čuli

Selo Kasandrino je malo poznato na Halkidikiju

  • 2
Kasandrino, Halkidiki selo Kasandrino / foto: printscreen/youtube/kassandra-drones

Suvišno je pominjati da mnogi srpski turisti za letnji odmor najradije biraju Grčku i to u većini slučajeva oblast Halkidikija. Da li smeštaj nalaze na Sitoniji ili Kasandri i nije toliko važno, ali se mnogi fokusiraju samo na letovališta.

Međutim, kao i u mnogim drugim delovima ove izuzetno zanimljive zemlje, tako i u oblasti Halkidikija postoje mesta, koja su uspela da očuvaju autentičnost, a nisu naročito mnogo udaljena od letovališta, koja tokom sezone posećuju mnogobrojni turisti iz naše zemlje.

Selo u srcu Kasandre

Za većinu onih, koji vole da letuju u regiji Halkidikija, a posebno na poluostrvu Kasandra, selo Kasandrino i nije naročito poznato.

Ovo selo, u kome živi nešto manje od 240 stanovnika se nalazi u centralnom delu poluostrva, okruženo borovom šumom. U samom selu postoji svega stotinak kuća.

Širom zemlje je poznato po proizvodnji meda i vina, ali i po autentičnom duhu, koji je uspelo da očuva do današnjih dana. Ukoliko odlučite da osim uživanja u sunčanju i kupanju upoznate i pravi duh Grčke, onda je definitivno Kasandrino mesto koje bi trebalo da posetite.

Smatra se da je to područje bilo naseljeno još u periodu antike, ali i u periodu vladavine Vizantije. U prilog tome govori i postojanje crkve posvećene Svetoj Trojici (Agia Triada), u kojoj postoje i katakombe sa prilično dobro očuvanim freskama i ostacima građevina u blizini.

Tokom turske vladavine je selo značajno stradalo, a stanovništvo je počelo da se vraća u prvoj polovini 19. veka, mada je zvanično parohija osnovana tek 1918. godine.

Upoznajte autentični duh Halkidikija

Kasandrino, Halkidiki selo Kasandrino / foto: printscreen/youtube/kassandra-drones

Ako zaista tokom letovanja želite da upoznate i pravu Grčku, onda nema boljeg načina za to od posete selu Kasandrino. Tu možete uživati u pogledu na prilično dobro očuvanu arhitekturu, ali i u tradicionalnim tavernama, koje nude lokalne gastronomske specijalitete.

Samo selo se nalazi na idealnoj lokaciji – okruženo izuzetno bogatom šumom u samom središtu poluostrva, tako da je gotovo isto udaljeno od mnogih poznatih plaža u okolini.

Glavna crkva je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, odnosno Velikoj Gospojini, koja se obeležava svake godine 15. avgusta. Posebno je zanimljivo tog dana posetiti Kasandrino, jer ćete imati prilike da još bolje upoznate lokalne običaje.

Na oko 3 kilometara udaljenosti od sela se nalazi i crkva posvećena Svetom Đorđu, ispred koje se tradicionalno 23. aprila svake godine održava festival Agios Georgios.

Letovalište koje takođe ne posećuju u naročito velikoj meri turisti iz naše zemlje, Mola Kaliva je od Kasandrina udaljeno tek oko 5 kilometara i teritorijalno pripada ovom selu.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA