≫ 

3 stvari po kojima se Krit razlikuje od ostatka Grčke: Evo na šta sve morate biti spremni

Ovde se kaže da su neki više rakije popili nego što su preplivali

  • 4
Krit

Plaža Šejtan Limani nedaleko od Hanje / pixabay.com

Ne samo da je u pitanju najveće ostrvo na području Grčke, već se sa pravom Krit smatra i najinteresantnijim. Krićani su posebna vrsta ljudi, u svakom smislu zanimljivi, ponosni i specifični. 

Ako ste upoznali nekog Krićanina, sigurno znate da se stanovnici ovog ostrva po mnogo čemu razliku od Grka iz ostalih delova zemlje.

U velikoj meri se na Kritu i te kako vodi računa o očuvanju tradicije. Možda zato što je prva evropska civilizacija, poznata kao minojska postojala još pre više od oko 4.000 godina upravo na tom grčkom ostrvu. A možda i zato što u pojedinim selima na ovom ostrvu još uvek važe pravila patrijarhalnog života.

Koze su uobičajena pojava

 

Krit

foto: Tara Tomović

Ništa ne bi trebalo da vas iznenadi ako se tokom upoznavanja sa lepotama najvećeg grčkog ostrva sretnete i sa kozama, koje često mirno šetaju nekom divljom plažom.

Zanimljiv je podatak da se na području jedne od najvećih klisura na području cele Evrope, koja se nalazi u okviru Nacionalnog parka Samaria na Kritu nalazi i najveća koncentracija kritskih koza, poznatih i kao Kri-kri koze.

Prema grčkim mitovima, Herkul je uspeo da sve životinje, koje su bile opasne uništi na ovom ostrvu. Sve je to učinio zbog poštovanja prema vrhovnom bogu starogrčkog panteona, Zevsu, koji je na tom ostrvu i rođen.

Pa, ko preživi...

 

Krit

foto: Tara Tomović

Kritska rakija spada u red specifičnih, prilično jakih alkoholnih pića. Cikudja ili jednostavno raki je uobičajeni način dobrodošlice na ovom ostrvu, a Krićani imaju običaj i da po jednu čašicu ovog ukusnog pića popiju pre obroka.

U većini slučajeva se kritska rakija služi hladna, a piće inače sadrži oko 37% alkohola i priprema se od ostataka grožđda nakon presovanja, prema tradicionalnoj recepturi.

Čak i ako niste ljubitelj alkoholnih pića, cikudja bi ipak trebalo da probate. Ne samo da biste bili upoznati sa ukusom kritske rakije, već i zato što ćete sigurno uvrediti domaćina ako piće dobrodošlice odbijete.

Vendeta kao simbol identiteta

 

Balos Krit

foto: Tara Tomović

Možda to nekome u današnje vreme zvuči čudno, ali u pojedinim delovima najvećeg grčkog ostvra, mahom ruralnim i dalje je prisutna takozvana krvna osveta ili vendeta.

Razlozi za krvnu osvetu nisu baš uvek naročito kompleksni. Ali kao jedan od najčešćih se pominju ipak imovinski odnosi, koji utiču na to da dve porodice ratuju skoro do istrebljenja.

Srećom, vendeta nije u tolikoj meri zastupljena, ali ipak postoji, naročito u zabačenim delovima ostrva.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    13. novembar 2020 | 19:55

    Krit je predivan i treba ga posetiti bio sam dva puta i sigurno cu ici ponovo.

  • plavi safir

    13. novembar 2020 | 20:29

    Igrom sudbine ovog leta smo boravili na Kritu. Predivno smo se proveli ali su me ljudi najviše oduševili. Mnogi drugačiji od ostalih Grka, dobri, gostoprimljivi, srdačni. Otišli smo u hotel kao gosti a pošli kući kao da se pozdravljamo sa familijom. Ali, probala sam njihovu rakiju i iako ne pijem tako nešto, nije mi nesto jaka 😜. Uzo mi više leži 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA