≫ 

Najneobičnije grčko ostrvo koje bi odmah nakon pandemije trebalo da posetite

Veštački grebeni danas se nalaze ucrtani na kartama, koje koriste brodovi za navigaciju

  • 4
egina

Egina / pixabay.com

Ako ste posetli grčko ostrvo Egina zbog odmora, sigurno ste bili oduševljeni plažama. Čak i ako ste se na ovo ostrvo, udaljeno oko sat vožnje od grčke prestonice uputili samo zbog posete značajnoj svetinji, manastiru posvećenom Svetom Nektariju, sigurno ste primetili da je priroda na ovom ostrvu izuzetna.

Međutim, ono što manji broj turista zna jeste da je Egina u dalekoj prošlosti bila jedna od najznačajnijih luka. Po Herodotovom mišljenju, budući da je bila jedna od 11 najznačajnijih gradova-država Antičke Grčke, upravo je Egina doprinela ishodu Bitke kod Salamine, koja se odigrala 480. godine pre Hrista.

Plivanje među ruševinama drevne luke

 

Egina

foto: Tara Tomović

Fascinantna priča o drevnoj vojnoj luci na ostrvu Egina je mnogim turistima manje poznata, iako je ta ostrvska atrakcija dostupna mnogim znatiželjnicima. Istovremeno se tu vrše i istraživanja tima arheologa.

Antički istoričar Pausanija ju je nazvao tajnom lukom. Pretpostavka je da je tako nazvana zato što je samo lokalno stanovništvo znalo za njeno postojanje.

- Pausanija je napisao da je Ajakos, legendarni prvi vladar Egine, bacao kamenje u more, kako bi sprečio neprijateljske brodove da se približe ostrvu. Nazvao ih je kamenjem, iako su to zapravo bile veštački napravljene kamene forme – objašnjava za Greek reporter Despina Kucumba iz Ministarstva kulture Grčke.

Kako je vreme odmicalo, tako je priroda činila svoje. Vremenom su prvobitne kamene forme dostigle visinu stena. Zanimljivo je da se ti veštački grebeni danas nalaze ucrtani na kartama, koje koriste brodovi za navigaciju. Baš zbog njih i danas mnogi brodovi imaju određenih poteškoća prilikom pristupa luci na Egini.

Egina

foto: Tara Tomović

Iako se smatra da su vojne luke postojale duž cele obale ostrva, trenutno je predmet ona koja je i najuočljivija. Nalazi se na plaži Avra i ograđena je zidovima. 

Ostaci nekadašnje luke se mogu videti sa površine mora do dubine od 2 metra, izvan potopljenog zida.

- Nalaze se u vrlo plitkim vodama, a kupači ih mogu videti ili dok plivaju ili ako zarone, uz korišćenje maski i peraja. Dve kupole koje su uz pomoć snažnog lanca blokirale ulaz u nekadašnju luku su vidljive i danas, jer se nalaze izdignute iznad površine mora. Takođe su vidljiva i mesta na kojima su čuvani ratni brodovi i oprema za njih – istakla je Kucumba.

A na ruti današnjih brodova koji voze put Egine, na oko 500 metara udaljenosti od plaže, na dubini do 9 metara se nalaze i drugi veštački grebeni.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    30. novembar 2020 | 11:11

    Da, ostrvo Egina na sat trajektom od Atine, prestavlja pravu istorijsko- prirodnu atrakciju!! Posebno cuvenom po manastiru Svetog Nektarija-Eginskog Cudotvorca?! Dakle, ovo maleno ostrvo je prava atrakcija za dusu i uzivanje. Tim pre, sto sam se vise puta i uverio. A, prvi put na hodocasce sa iskusnim vodicem protojerejom-stafroforom Nenadom B. Andricem. Koji je ovo znamenito ostrvo Egina posetio cak oko 30 puta i sebi zdravstveno pomogao kao i mnogim nasim i stranim drzavljanima.

  • Mus.

    30. novembar 2020 | 11:03

    Ko kod poznajem i zapricam se kazu samo Hvala al Grcka ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA