≫ 

Ako je vaš izbor za letovanje Grčka, ovo je idealno ostrvo: Mir i fizička distanca su garantovani

U senci mnogo glamuroznijeg Santorinija, ostrvo Anafi je pravi raj za ljubitelje tišine i mira

  • 1
Ostrvo Anafi, Grčka Foto: Screenshot/Youtube/mrs adventures

Malo kikladsko ostrvo, koje se nalazi u blizini mnogo glamuroznijeg Santorinija, sve posetioce nagrađuje izuzetnom lepotom, spokojem i čuvenim grčkim gostoprimstvom.

Ostrvo Anafi obuhvata površinu od svega oko 40 kvadratnih kilometara i na njemu živi tek oko 300 stanovnika. Smatra se ostrvom srednje veličine i nalazi se na oko 200 kilometara udaljenosti od Atine.

Iako putovanje trajektom traje nekoliko sati, Anafi je definitivno glavno odredište za turiste kojima je potreban miran odmor. Ostrvo idealno za opuštanje, omogućuje posetiocima da uživaju i u zlatnom pesku na plažama, ali i u suncu, kristalno čistim vodama i to sve bez ikakve gužve.

Centralno naselje na ovom ostrvu Hora prepuno je građevina okrečenih u belo, sa čuvenim plavim prozorima, karakterističnim za arhitekturu Kiklada.

Pogled koji se pruža iz ovog naselja je vrlo sličan onome, po kome je ostrvo Santorini postalo poznato. Ono što je zaista impresivno jeste čistoća uskih ulica, sveže okrečene kuće, ali i vrlo tiha atmosfera, te ležerna ljubaznost meštana.

Posetiocima se predlaže šetnja po ostrvu ili iznajmljivanje čamaca za posetu obližnjim plažama, među kojima je najpoznatija Rukunas.

Na ostrvu Anafi postoji i nekoliko lepih restorana i kafića, u kojima posetioci mogu da uživaju u ukusima lokalne kuhinje.

Osim turističkog, Anafi ima i mnogo značajniji mitološki, ali i arheološki aspekt. U manastiru Panagija Kalamiotisa nalaze se ruševine hrama, za koji se veruje da je sagrađen u slavu boga Apolona. Prema mitologiji, ovo ostrvo je naziv dobilo zato što ga je upravo bog Apolon učinio skloništem od oluje za Argonaute.

Osim privatnog smeštaja, koji nije naročito brojan, na ovom ostrvu se nalazi i sjajan risort, čije se smeštajne jedinice nalaze na samoj ivici litice i iz kojeg se pruža pogled na obližnju plažu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pustolov

    22. mart 2021 | 07:15

    Kome se sviđa mir u ovoj neuređenoj zabiti treba da boravi u Sahari. Tamo je mir još bolji, nema insekata, nema ptica... Savršen mir

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA