Belo zlato na grčkom ostrvu: Mastika nije samo jedinstveno piće, nego i odličan dodatak slatkišima

Iako drvo mastike ili mastihe raste na području Mediterana, čuveno piće koje je poznato širom sveta može da bude napravljeno samo na grčkom ostrvu Hios

  • 6
Mastika, ostrvo Hios, Grčka Foto: screenshot/Youtube/chios mastiha european pdo products

Često nazivana Suzama sa ostrva Hios, ali i Belim zlatom Hiosa, mastika je grčki proizvod koji je postao poznat širom sveta.

Još od antičkog doba, smola koja se skuplja iz kore stabala mastike, bere se kako zbog jedinstvenog ukusa, tako i zbog terapeutskih svojstava.

Mada je drvo mastike rasprostranjeno na Mediteranu, zanimljivo je da ono ispušta lepljivu smolu samo na grčkom ostrvu Hios. Upravo iz tog razloga se i smatra jedinstvenim proizvodom na celom svetu. Zastupljeno je verovanje da je do Grčke ovo drvo dospelo trgovačkim putevima, još u doba vizantijske vladavine.

Pored toga što se konzumira kao piće, mastika se koristi i kao aromatični dodatak mnogim poslasticama.

A da sve bude još zanimljivije, Suze sa Hiosa se mogu konzumirati i kao žvakaća guma, što je vekovna praksa na ovom grčkom ostrvu.

Savršena kombinacija uslova tla i klime

Iako je bilo pokušaja da se mastika proizvodi i na drugim lokacijama, svi ti pokušaji su naišli na neuspeh. Stručnjaci koji su se bavili istraživanjima ovog fenomena su ustanovili da je razlog tome savršena kombinacija klime, sa jedne strane i uslova tla, sa druge, prenosi Greek reporter.

U vreme vladavine Vizantije, Hios je predstavljao baš iz tog razloga značajnu stratešku tačku sa aspekta ekonomije. Sela na ovom ostrvu su još u to doba bila dobro zaštićena masivnim bedemima.

Svakodnevni život na ostrvu Hios je primarno usmeren na mastiku. U selima u kojima se proizvodi ova smola, nazvana mastihohorja, odnosno sela mastike, u proizvodnji učestvuju svi stanovnici.

Celokupan proces počinje s jeseni. Tada meštani zarežu koru drveća, uz pomoć specijalnog alata. Posle toga počinje curenje smole, što mnoge podseća na suze. Zapravo se smatra da se na taj način drvo samo leči.

Od 2014. godine se postupak sakupljanja smole sa drveta mastike nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa. Na nivou Evropske Unije je mastika sa Hiosa proizvod zaštićenog porekla, što zapravo znači da autentično piće može da bude spravljeno samo na ovom grčkom ostrvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    30. mart 2021 | 17:28

    Moguce na Hiosu,u ostalom delu Grcke znam sigurno da se ni slucajno ne trazi mastika(zbog severne makedonije),vec se pije i trazi uzo😉

  • Pijanacsambio

    30. mart 2021 | 19:08

    Nema mastike u Grčkoj,ne pod tim nazivom,to je piće sa tim nazivom iz Makedonije,bivše Juge,a najlepše ga prave u Strumici,pravi se od grožđa i dodaje seme anason u drveno bure i to odstoji izveno vreme,a može i ubrzano ali ne sa anason,e to je već druga tehnologija veštačka,hvala mojoj komšinici gos.Slavki,tehnolog,na žalost nije sa nama

  • Đorđe

    30. mart 2021 | 16:52

    Grčki uzo ili makedonska mastika, mrtva trka, najbolja pića za aperitiv bar za mene!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA