U ovom grčkom letovalištu češće se čuje srpski nego grčki: Zašto naši turisti vole Leptokariju

Mesto podno Olimpa svakog leta vrvi od turista iz Srbije

  • 2
Leptokarija

Leptokarija / foto: printscreen/youtube/John Peroulakis

Ima nešto u tome da se turisti jednostavno „zaljube“ u neko mesto na prvi pogled i koliko god mesta posle toga obilazili, uvek se nekako vrate na to prvo koje su posetili.

Upravo to se dešava i sa srpskim turistima koji su ljubitelji Leptokarije, letovališta podno Olimpa. Leptokarija je jedno od retkih letovališta u Grčkoj u kome možete nesmetano da pijete vodu sa česme i uživate u njenom ukusu.

Ali, kako ima onih koji su bili u Leptokariji i kažu da je ni za šta ne bi menjali, s druge strane ima i turista koji su ljubitelji drugačijeg letnjeg odmora i čeznu za drugačijom vrstom provoda na morskoj obali.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Mike (@mikeho3pfn3r)

 

Dobar provod, povoljne cene

 

Zašto srpski turisti toliko vole Leptokariju? U zavisnosti od toga kome postavite to pitanje, zavisiće i odgovor.

Ako pitate mlade, recimo, reći će vam da je to zbog odličnog provoda u lokalnim kafićima. Poznato je da se u jednom od njih tokom letnjih meseci gotovo svako veče sluša samo srpska muzika, kao što je poznato i da vlasnik tog lokala uvek sa posebnom pažnjom dočekuje goste iz Srbije.

Isto tako, mladi vole da posete i kafić čiji je vlasnik nekadašnji srpski student. Da li zato što odlično govori srpski ili zbog atmosfere, tek i taj kafić rado posećuju naši turisti - i mladi, ali i oni stariji.

Ako isto pitanje uputite nešto starijim turistima, reći će vam da Leptokariju najradije biraju za letovanje, jer se tamo osećaju baš kao kod svoje kuće, a uz to su na moru.

Porodice iz Srbije biraju Leptokariju zbog dobre klime - mesto je poznato kao vazdušna banja, ali i zbog primamljivih cena, lepih plaža i brojnih sadržaja za decu.

Jednu od pekara u mestu drži Grkinja koja je studirala u Srbiji. Sladoled u jednoj od poslastičarnica prodaje momak koji svakog turistu zapitkuje na engleskom kako se kaže „kugla“, „čaša“ i „kornet“ na srpskom, da bi obradovao svoje kupce i pokazao im kako je naučio njihov jezik. Isto to se dešava i u mnogim prodavnicama.

Zapravo, u Leptokariji se tokom letnjih meseci, kao uostalom i u mnogim letovalištima podno planine Olimp, češće čuje srpski nego grčki. Da li zato mnogi naši turisti biraju ovo mesto ili zato što ga bije glas da je po cenama povoljnije od letovališta na Halkidikiju, nije poznato.

Ali je svakome, ko je bar jednom letovao u Leptokariji sasvim jasno zbog čega se naši turisti rado vraćaju. Jer kada se u nekom letovalištu osećate kao kod svojih, što bi se reklo, onda nema razloga da često menjate destinaciju, zar ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A na

    15. april 2021 | 11:32

    A na nasim planinama, jeеrima ,banjama samo rika medveda, zavijanje vukova...

  • Sto

    15. april 2021 | 11:37

    Sto se vra aju kad im tamo lepo.Necu nigde.Penzioner nema ni za hleb.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA