≫ 

Ostrvo obavezno na listi onih koji uživaju u čarima netaknute prirode: Da li ste čuli za Samotraki?

Ne tako mnogo eksploatisano turistički, ovo grčko ostrvo je uspelo da očuva predele od kojih mnogima zastaje dah

  • 2
Ostrvo Samotraki, Grčka Foto: screenshot/Youtube/thrashpunk1984

Možda zato što je mnogim turistima nedovoljno poznato, ostrvo Samotraki u Grčkoj se može pohvaliti prilično dobro očuvanim prirodnim resursima. Vodopadi koji oduzimaju dah, okruženi kristalno čistim vodama, posebna su priča. A njih na Samotraki ima dosta.

Ipak, ova atrakcija u Grčkoj nije nepoznata ljubiteljima prirode. I mada je malo udaljeno od uobičajenih turističkih staza, ovo ostrvo je obavezno na listi svih koji uživaju u prirodi.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели My 🇬🇷 Life (@my_real_greek_life)

Karakteristike neobičnog ostrva

Smešteno u severnom delu Egejskog mora, ostrvo Samotraki se smatra jednim od najmanje turistički rabljenih, pa samim tim i najgrubljim, prema prirodnim karakteristikama.

Na 1.611 metara nadmorske visine se nalazi vrh Saos, koji je i najviši na ostrvu.

Samotraki je ostrvo jedinstveno po pejzažima. Idealna je kombinacija netaknute prirode, planinskih terena, mora i izvora sveže vode.

Sem brojnih plaža, na ovom grčkom ostrvu se nalaze i bogati vodeni tokovi, ali i arheološka nalazišta. Ljudi koji posećuju ovo ostrvo obično to čine kampujući i u želji da vide sva čuda prirode, po kojima je Samotraki poznat.

Najpoznatiji vodopadi na ostrvu su Kremasto i Klidos.

Smatra se da se plaže na ovom ostrvu posebno atraktivne. Među njima se po lepoti izdvaja plaža Vatos.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mitză Matei (@mitza_matei)

Šta raditi na Samotraki?

Do ovog ostrva se stiže iz luke Aleksandrupolis, koja je direktno povezana sa ostrvskom lukom Kamariotisa. Ujedno je to i najživlji deo Samotrake. U luci postoje svi neophodni sadržaji, poput prodavnica, restorana, kafića i banke.

Glavna turistička atrkacija ostrva je Svetilište Velikih bogova. Smatra se da su se tu u drevnoj Eladi okupljale pristalice „tajne religije“. Zapravo su to bili pripadnici verskih škola, koje su dozvoljavale učešće samo onima, koji prođu kroz inicijaciju. A sve njihove aktivnosti su ostale obavijene velom tajne.

Iako se nažalost ne nalazi u svojoj postojbini, već u pariskom muzeju Luvr, najpoznatija mermerna statua Krilata boginja Nike sa Samotrake je otkrivena u prilično dobrom stanju, ali bez očuvane glave, 1863. godine na ovom grčkom ostrvu.

Na ostrvu postoji i Arheološki muzej, u kome se može videti drugačija statua iste starogrčke boginje. Upravo je poseta tom muzeju jedna od aktivnosti, koja je za preporuku prilikom posete ostrvu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели stefano sette (@stefano_sette)

Alternativno mesto za noćni život na ostrvu je selo Therma. Osim hotela, tu se nalaze i prodavnice, restorani i barovi, dok su u blizini kampovi. Zato i jeste ovo selo na ostrvu omiljena destinacija mlađoj populaciji.

U selu postoje i termalni izvori, koje vredi posetiti.

Samotraki je ostrvo poznato i kao domaćin muzičkog festivala, pa ga zato često posećuju mlađi.

Video: Ako volite tirkizno more, peščane plaže, mir... Onda je ovo mesto u Grčkoj idealno za vas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    22. maj 2021 | 18:48

    Sviđa mi se ovaj Samotraki, samo kako se stiže tamo? Možda helikopterima royal. Ta premalo turistički eksploatisana mesta su uglavnom malo dalje, pa turisti mahom izbegavaju toliko dug put. Ali ako želite mir i tišinu, vredi.

  • ruralni srbin

    22. maj 2021 | 19:57

    Ona slika velike plaze je i jedino kakvo takvo normalno mesto za ulazak u vodu tj plaza a i na njoj ima kamenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA