≫ 

Grčka šalje dodatne policijske snage na ostrva zbog korone

- Delta soj znači da se svaka zemlja sada nosi sa četvrtim talasom, a ne kako se očekivalo u novembru - izjavio je grčki ministar turizma Haris Teoharis

  • 5
grcka policija

Foto: Shutterstock.

Grčka je počela da raspoređuje policijske jedinice na najposećenijim turističkim ostrvima, usled širenja različitih sojeva korona virusa.

Grčke vlasti su pojačale prisustvo policije na ostrvima kao što su Mikonos i Los, jer raste zabrinutost zbog neuspeha lokalnih preduzetnika da ispoštuju zdravstvene mere usmerene na suzbijanje pandemije, prenosi britanski list "Gardijan".

- Delta soj znači da se svaka zemlja sada nosi sa četvrtim talasom, a ne kako se očekivalo u novembru - izjavio je grčki ministar turizma Haris Teoharis za "Gardijan".

- Iako hoteli i prostori porodičnog tipa marljivo sprovode protokole, u kafićima je veća gužva nego što bismo želeli, posebno među mlađom publikom pa pokušavamo da održimo ravnotežu - dodao je Teoharis.

Samo je na Mikonos poslato oko 186 policajaca, u odnosu na 56 koliko ih je tamo bilo stacionirano prošle godine.

Na Los, popularno ostrvo među mladim turistima, juče je poslato još 30 policajaca, uz podršku službenika bezbednosti i prikrivenih agenata.

Zamenik grčkog ministra civilne zaštite Nikos Hardalijas je rekao da su Mikonos i Los "na korak" od toga da vlasti uvedu dodatna ograničenja, te da je zabrinjavajuća i situacija na ostrvima Zakintos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros i Rodos.

Grčka ostrva u južnom Egejskom moru označena su tamnocrvenom bojom na kovid mapi Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, što znači da se ne preporučuju putovanja prema tom regionu i iz njega. U tu grupu spada 13 ostrva, među kojima su između ostalog Mikonos, Santorini i Rodos.

Stope zaraze porasle su među ljudima starosti između 20 i 30 godina, a većina je bila asimptomatska u zemlji koja je do sada registrovala više od 485.000 potvrđenih slučajeva korona virusa i skoro 13.000 umrlih od kovid-19.

Za razliku od ostatka Evrope, grčka turistička industrija prošla je relativno dobro u deset nedelja otkako je ta popularna destinacija otvorena, a hotelijeri su prijavili primetan porast rezervacija i od Evropljana i od putnika iz SAD.

Dolasci su porasli za 130 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je nacija zavisna od turista doživela pad broja posetilaca od 75 odsto.

- Prihodi od turizma su prošlog meseca porasli za "više od 400 odsto u poređenju sa junom prošle godine - rekao je Teoharis.

- Nadoknadili smo izgubljeno tlo. Od 19. jula je doputovalo oko 140.000 posetilaca iz Velike Britanije. Dolaze u velikom broju. Britanija je važno tržište - izjavio je Teoharis.

Video: Grčka granica prazna, prolaz samo za Grke

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pit bull

    30. jul 2021 | 13:03

    IOS burazeru,raspitaj se malo kakav Los!

  • ...

    30. jul 2021 | 17:13

    Pouzdan podatak za Krit: Ako se neko od radnika u ugostiteljstvu zarazi, po pravilu se lokal gde je zarazeni radio zatvara. Gazde brane zaposlenima da kazu da su bolesni, dok bolest ne uzme maha. Svi se javljaju kao srednje teski i teski pacijenti.

  • Ja

    31. jul 2021 | 17:37

    Da nije Kos , a ne Los

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA