Na mestu ove plaže nalazio se Minotaurov lavirint: Danas tu uživaju ljubitelji prirode i nudizma

U blizini se nalazi i čuvena kritska plaža, Metala

  • 0
Komos plaža, Grčka, more, letovanje, ostrvo Foto: Shutterstock

Ne samo jedan od najpoznatijih, nego i od najfascinantnijih grčkih mitova vezan je za priču o junaku Tezeju i čudovištu Minotauru. Prema grčkom mitu, Tezej je uspeo da ubije Minotaura i spasi se uz pomoć kraljeve ćerke Arijande.

Iako je to mit, postoje arheolozi koji tvrde da je kralj Minos stolovao upravo na mestu, na kome se danas nalazi jedna od najneverovatnijih plaža ostrva Krit.

Plaža na kojoj je bio Minosov presto

Kako navodi grčki mit, kralj Minos nije poštovao boga Posejdona. Zato je bio kažnjen. Dobio je sina, čije je telo bilo ljudsko, a imao je glavu bika, koji je kasnije nazvan Minotaur.

Želeći da ga sakrije od sveta, poziva Dedala u pomoć i u tu svrhu gradi lavirint, kako Minotaur iz njega ne bi mogao da izađe.

Svakih devet godina je u Minotaurov lavirint bilo slato po 7 devojaka i mladića iz drevne Atine, što je takođe bila kazna za neposlušnost kralja Minosa. Jedini koji je uspeo da se oslobodi, zahvaljujući pomoći Arijande, Minosove ćerke, bio je junak Tezej.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели GoingGreece (@goinggreece)

I mada do današnjeg dana nije sa sigurnošću utvrđeno gde se zapravo nalazi Minotaurov lavirint, postoje dve teorije o tome, koje su i najzastupljenije. Prema jednoj, mesto na kome se nalazio presto kralja Minosa jeste plaža Kommos na Kritu. Prema drugoj teoriji, Minotaurov lavirint se nalazio u unutrašnjosti Krita, na oko 30 kilometara udaljenosti od ove plaže.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Békési László (@europetrekker)

Najlepša plaža na svetu

Nije bez razloga magazin „Forbs“ 2018 godine upravo kritsku plažu Kommos proglasio najlepšom na svetu.

Udaljena je oko 2 kilometra od Metale, takođe poznate plaže Krita. Od Irakliona je deli oko 65 kilometara.

Prostrana peščana plaža i tirkizno plavo, čisto more, čine je izuzetno zanimljivom. Posebno kada su u pitanju ljubitelji nudizma. Tačnije, severni deo ove plaže je dugi niz godina omiljen upravo nudistima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели TheTravellerCouple (@the.traveller.couple)

Interesantno je da se plaža Kommos zapravo nalazi tik uz arheološku zonu, budući da su u blizini otkriveni ostaci, najverovatnije drevnog grada Faistosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA