≫ 

U ovom grčkom selu nema ni struje ni automobila: Posetioci su oduševljeni ponovnom vraćanju prirodi

Ne radi se o nerazvijenom selu. Naprotiv! U pitanju je mesto za pravi odmor i duše i tela

  • 1
Hanija, Hanja, Krit, Grčka Foto: Pixabay/burjuva

Da je najveće grčko ostrvo specifično po mnogo čemu, nije tajna. Zato i ne čudi što baš na Kritu postoji selo, drugačije od bilo kog drugog.

Na padinama planine Kisamos, nedaleko od grada Hanija nalazi se selo Milia.U njemu nema ni struje, ni automobila. Sve to pruža mogućnost posetiocima da uživaju u trenucima apsolutne tišine u neverovatnom prirodnom okruženju.

Ne, nije u pitanju nerazvijeno područje, već je stvar izbora. Upravo zato što turisti koji žele ovde da odmaraju imaju priliku da provedu određeno vreme i bez automobila i bez struje. Tako će stupiti u dodir sa prirodom i odmoriti čula od mnogih nadražaja, uobičajenih za savremeni svet. Čuće samo zvuke prica i vode iz obližnjih potoka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Milia Mountain Retreat (@miliamountainretreat)

Kako funkcioniše život u selu bez struje?

Zapravo se radi o novoizgrađenom selu, ali uz maksimalno poštovanje tradicionalnih elemenata. Posebno se vodilo računa o poštovanju životne sredine i estetike pejzaža.

Grupa ljudi je uz značajan napor uspela da obnovi naselje, koje je tu postojalo tokom srednjeg veka. Podižući na ostacima starih seoskih kuća 13 novih, koristili su lokalni kamen i drvenu građu. Sve je upotpunjeno starinskim nameštajem i osnovnim sadržajima potrebnim za boravak. Zasadili su na hiljade stabala i sistematski počeli da obrađuju zemlju.

U svakoj kući postoje dve do četiri sobe. Peć na drva se koristi za grejanje prostora, dok u nekima postoji i kamin. Tople vode ima u kupatilima i ona ddolazi iz spoljašnjih kotlova, koji takođe rade na drva. Za osvetljenje se koriste lampe, koje rade uz pomoć baterija i fotonanon ćelija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Milia Mountain Retreat (@miliamountainretreat)

Obroci se spravljaju od organskih proizvoda, za čiji uzgoj je zaslužno stanovništvo Milie. Voda dolazi direktno sa izvora, a posebno je ukusno vino koje se ovde proizvodi.

Video: Da li je ovo plaža iz raja? More čisto kao suza a u vodi preplanuli prinčevi na belim konjima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja kg

    3. oktobar 2021 | 22:49

    50 Godina letujem u Grcku. Znam sva mesta putovala sam dugi niz sa porodicom a i sad. Vezuje me Grcka tj Solun Zejtinliku srpsko groblje gde mi pociva cukun deda Stevan Radovanovic iz Resnika u Kragujevcu. Pozdrav za Deda Djordja cuvara Zejtinliku. Ela Greece. I love Greece forever. And ever for muy heart.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA