≫ 

Nestvarno lepu reku kod Parge prati jeziva legenda: Rekom uzdaha do vrata pakla

Sem zbog bogatog biljnog i životinjskog sveta, reka Aheron je interesantna i zbog brojnih aktivnosti koje se nude turistima

  • 2
Reka bogova, Aheron, Grčka, River Acheron Foto: Shutterstock

Mesto gde su postojala „vrata pakla“ koja su vodila u podzemni svet starogrčkog boga Hada nalazilo se na području Epira.

Prema grčkoj mitologiji, Haron je baš preko reke Aheron, udaljene oko 30 kilometara od letovališta Parga, prevozio duše umrlih prema carstvu boga Hada.

Postoje različita tumačenja porekla naziva ove reke. Jedno je da je u pitanju „reka uzdaha“ ili „reka boli“, što se dovodi u vezu sa korenom reči preuzetim iz starogrčkog. Drugo tumačenje je takođe vezano za starogrčku reč koja se prevodi kao buka ili jeka, pa se i naziv reke slobodno može prevesti kao „reka koja teče silovito ili bučno“.

Prirodni biser regije Epir

Turisti koji letnji odmor provode u regiji Epir u Grčkoj, a primarno na Lefkadi ili u Pargi, često posećuju i reku Aheron. Upravo iz ovih letovališta se organizuje i jednodnevni izlet do predela neverovatne lepote, što ova reka sigurno jeste.

Njen tok pripada prefekturama Janina, Preveza i Tesprotija. Postoji nekoliko planinskih izvora od kojih nastaje Aheron. Najviši se nalazi na maksimalnoj nadmorskoj visini od 1.986 metara. Kasnije se reka uliva u Jonsko more, a od njenog toka nastaju dve glavne močvare u tom delu zemlje.

Tok reke Aheron je ukupne dužine od 52 kilometra. Njen značaj je izuzetan ne samo zbog bogatstva životinjskog i biljnog sveta, te turističkog potencijala koji ima, već i zato što se oko 85.000 hektara plodnog zemljišta navodnjava upravo vodom iz Aherona.

Klisura Aherona – poslednji istraženi deo reke

Iako je veći deo toka reke Aheron istražen, poslednja je na red došla oko 10 kilometara duga klisura ove zanimljive reke. Ona je zvanično istražena i fotografisana tokom juna 1994. godine.

Osim u grčkim mitovima, gde se pominje kao reka koja vodi u podzemni svet, Aheron je pominjan i u Homerovoj „Odiseji“, kao i u čuvenoj grčkoj tragediji "Antigona".

Sve do 60-ih godina prošloga veka postojalo je i jezero, koje je jedna britanska kompanija tada isušila.

Temperatura vode u ovoj planinskoj reci je prilično niska, ali to ne sprečava mnoge da se kupaju u njenim vodama. Budući da je reka okarakterisana kao „područje posebne lepote i izvor važnih informacija i znanja u oblasti ekološkog obrazovanja“, područje ove reke je uvršteno u program zaštite „Natura 2000“.

Bogatstvo prirodnog sveta

Jedna od osnovnih karakteristika ove reke jeste i bogata flora i fauna. Uz brojne vrste leptirova i rakova, te žaba i riba, na ovom području obitava i nekoliko vrsta vodenih, bezopasnih zmija. Nekoliko vrsta orlova, ali i jastrebovi i sokolovi, te lasica, vidra, tvor i jazavac, kao i mnoge druge životinsjke vrste takođe žive na području Aherona.

Mnoge retke biljne vrste se ovde mogu videti. Neke od njih su i autohtone.

Turisti mogu uživati u lepoti same reke i njene okoline, ali i u brojnim aktivnostima. Osim vožnje kanuom, mogu se odlučiti i za rafting ili za vožnju kajakom. Ukoliko žele, mogu se spustiti i kroz Aheronsku klisuru, ali isključivo uz podršku lokalnih sportskih klubova.

Mogu jednostavno hodati kroz reku ili se u njoj okupati, ako izdrže u tako hladnoj vodi, te jahati konje kroz reku. U blizini se nalaze i restorani, odnosno taverne, na čijem meniju su uglavnom morski specijaliteti.

Video: Posadila ga carica Milica, oni koji mu naude bivaju kažnjeni: Najstariji meštanin Osonice je hrast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djo

    1. novembar 2021 | 22:39

    Bili smo ove godine. Zaliv čaroban, voda i pesak su najlepši u tom delu Grčke. Raj za malu decu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA