Biserno ostrvo koje više nije biserno: Prirodna lepota Srbije o kojoj malo vodimo računa

Da li ste imali prilike da vidite Biserno ostrvo u Srbiji?

  • 1
Biserno ostrvo, Tisa Biserno ostrvo / printscreen / youtube / deja krstic

Sjaj i raskoš koji su vladali onomad u dvorcu Gedeona Rohoncija je danas sve osim toga. Iako se Park prirode Stara Tisa nalazi pod zaštitom Republike Srbije, odnosno Vojvodine i to kao značajno prirodno dobro trećeg stepena, čini se da se baš i ne vodi mnogo računa o njemu.

Otkud naziv Biserno ostrvo?

Tek jedan od mnogih meandara reke Tise, koji je polovinom 19. veka stvoren u blizini Novog Bečeja, nosi naziv i Stara Tisa ili Mrtva Tisa. Nastao je kada su vršeni radovi za definisanje toka reke Tise, a tom prilikom je prosečeno rečno korito. Radi se o zvanično najdužem meandru ove reke, jer je njegova dužina skoro 25 kilometara.

Ukupna površina Parka prirode Stara Tisa je oko 980 hektara, a po zaštitom Pokrajinskog zavoda se nalazi ukupno 391,73 hektara.

Iako je u početku tu bila takozvana mrtvaja, zahvaljujući grofu Gedeonu Rahonciju, ovaj meandar reke Tise će biti naročito poznat u to doba.

Naziv Biserno je ovaj predeo dobio zbog takozvanih tiskih bisera. Naime, tu su bile sađene najpre lubenice i dinje, koje su se odlično primile i koje su bile još tada izvožene i u većinu evrospkih gradova.

Ali, to nije sve. Priča kaže da je Gedeon Rahonci tu zasadio i vinovu lozu, ali i na još mnogo mesta u celom svetu. Međutim, sorta grožđa, koja je poznata kao muskat ili tamjanika, a koja je postojla još u doba antičke Grčke se jedino tu primila u našoj zemlji. Upravo od te autohtone vrste grožđa se danas pravi čuveno vino Muskat krokan.

Ne zna se tačno odakle je grof doneo tu sortu vinove loze. Prema jednim tvrdnjama, u pitanju je sorta sa područja Francuske, a prema drugim iz Alžira. No, bilo kako bilo, odakle god da je stigla, primila se samo na ovom mestu.

Kako do stići do Parka prirode Stara Tisa?

Odmah budite spremni na to da putokazi do Bisernog ostrva nisu baš najjasnije postavljeni. Iako je mesto odlično za beg od gradske vreve, put do njega nije idealan.

Iz pravca Bačkog Gradišta je moguće stići do Bisernog ostrva, ali tu postoji jedan problem. Da biste stigli do ovog interesantnog mesta, morate preći preko vrlo loše održavanog mosta, pa se savetuje dodatan oprez.

Oko 8 kilometara je Biserno ostrvo udaljeno od Novog Bečeja, sa kojim je povezano skelom.

Po čemu je još poznato Biserno ostrvo?

Osim po autohtonoj sorti vinove loze, ovaj predeo je poznat i po zamku grofa Gedeona Rohoncija, ali i po mnogim biljnim vrstama, među kojima je najzanimljiviji beli lokvanj. U pitanju je biljka, koja je zvanično uvrštena na listu prirodnih retkosti u našoj zemlji.

Vino koje je proizvodio grof Gedeon Rohonci je pio ni manj ni više nego tadašnji car Austrije i kralj Ugarske, Franc Jozef Prvi, ali i mnogi drugi viđeniji ljudi toga doba.

Smatralo se da grof posebno poštuje nekoga, ukoliko bi mu poklonio bocu ovog vina, s obzirom na to da je cena jedne boce iznosila oko današnjih hiljadu evra.

Po završetku Drugog svetskog rata su dvorac i imanje porodice Rohonci nacionalizovani. Kupljeno je od od strane poljoprivrednog dobra Sokolac, koje je u početku donekle i vodilo računa o dvorcu i imanju, ali se to nažalost kasnije promenilo. Koliko je poznato, naslednik porodice čeka povraćaj imanja svojih predaka i spreman je da uloži dovoljno novca da ovom predeelu povrati nekadašnji sjaj.

Dvorac porodice Rohonci je prilično dugo odolevao zubu vremena, ali to danas više nije slučaj. Mada se očekuje njegovo obnavljanje, za sada je u potpuno zaouštenom stanju i samo se može naslutiti koliko je ranije bio velelepan.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA