≫ 

Da li građani otkazuju turističke aranžmane po Srbiji, kao što to čine za inostranstvo?

Odgovaraju nam iz Turističke organizacije Srbije

  • 1
Zlatar Zlatar / foto: RINA

Potencijalna opasnost od širenja korona virusa kroz celu Srbiju još uvek ne izaziva paniku kod građana, pa smo se zapitali u kakvom je stanju domaći turizam, kao i da li domaći turisti otkazuju aranžmane na planinama i u banjama.

Konkretno na Zlataru nije bilo otkazivanja rezervacija zbog opasnosti od širenja korona virusa.

- Imamo organizovane grupe turista iz Lazarevca koji su svoje termine zakazali pre nekoliko meseci i nije došlo do promena. Svi su došli i nema nikakve panike zbog novonastale situacije u zemlji i svetu”, rekao je Branko Pucarević, direktor TO “Zlatar”.

Kontaktirali smo Turističku organizaciju Srbije iz koje su nam potvrdili da se aranžmani u našoj zemlji, za sada ne otkazuju u većoj meri.

- Prema podacima lokalnih turističkih organizacija individualni domaći turisti ne otkazuju putovanja, već ih uglavnom pomeraju za neki kasniji period. Strani državljani uglavnom otkazuju aranžmane zbog preporuka koje su donele vlade u njihovim zemljama. Prema istim izvorima, aranžmane najviše otkazuju državljani Bugarske, Severne Makedonije, ali i Grci, kao i državljani još nekih zemalja bivše Jugoslavije. Kada su aranžmani na Kopaoniku i Staroj planini u pitanju, u ovom trenutku nema većih otkazivanja.

Kako su rekli za "Telegraf", na Zlatiboru se uočavaju otkazi dolazaka turista iz zemalja čije su vlade ograničile kretanje stanovništva.

- U Vrnjačkoj Banji prema trenutnom saznanju ima otkazivanja boravaka u Specijalnoj bolnici. Generalni stav lokalnih turističkih organizacija je da svi prate odluke ministarstava i prema tome će se i ponašati.

Zlatar Zlatar / foto: RINA

Ujedno preporuka Turističke organizacije Srbije jeste da se primenjuju mere lične zaštite i izbegavaju veći skupovi u zatvorenom prostoru.

- Pažljivo pratimo instrukcije Vlade i lekara, a naše odluke će biti u skladu sa tim - rekli su nam iz TOS-a.

Video: Šta kažu putnici koji ulaze u Srbiju preko Horgoša, kakava je kontrola?

(T.T./Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA