≫ 

Hteli su da okaju grehe: Manastir Pokajnica krije tragičnu priču o ubistvu vožda Karađorđa

Ranije muški, a od 1992. godine ženski, manastir Pokajnica je posvećen Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Miriklijskog

  • 4
Manastir Pokajnica Printskrin: YouTube/Andjelka Milic

Kada je u selu Radovanjski lug, daleke 1804. godine podigao Prvi srpski ustanak, kako bi se izborio protiv turske vlasti, srpski vožd Karađorđe Petrović sigurno nije ni slutio da će 13 godina kasnije njegov život biti okončan baš u blizini tog mesta.

Zahvalan srpski narod je upravo u tom selu, nadomak Velike Plane i podigao omanju crkvu, u spomen na srpskog vožda. Postoji verovanje da se upravo tu nalazi i mesto, na kome je sahranjeno obezglavljeno telo srpskog vožda.

A tek nekoliko kilometara dalje od te crkvice u Radovanjskom lugu, nalazi se jedna, još poznatija.

Prvi srpski ustanak, Sretenski ustav, Karadjordje Karađorđe i Prvi srpski ustanak / Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Wikimedia Commons/Zoupan

Pokajanje zbog ubistva

Mada nije zvanično dokazano, postoje podaci da je Karađorđevo ubistvo direktno naručio knez Miloš Obrenović. A kao izvršilac ubistva srpskog vožda se navodi Nikola Novaković. Naređenje da to učini je dobio od Vujice Vulićevića, koji je bio istaknuti učesnik Prvog srpskog ustanka. A uz to je bio i kum srpskog vožda.

Uz Karađorđa, Novaković je ubio i Nauma Kanara, voždovog pisara. Da bi knez Miloš dokazao da je zaista vođa Prvog srpskog ustanka ubijen, Porti je morala da bude odneta voždova glava. Zato je Novaković  njemu odsekao glavu, ali se tu nije zaustavio. Kažu da je čak skinuo i njegovo odelo, sa sve ordenom, koji mu je ranije darovao ruski car Aleksandar I. Uzeo je tom prilikom i bisage čuvenog srpskog vojskovođe, u kojima tada bilo oko 4 hiljade dukata. Zatim je sve te stvari predao onome, od koga je i dobio narednu da izvrši ovo ubistvo, Karađorđevom kumu, Vujici Vulićeviću.

Dalji istorijski podaci su svima dobro poznati...

Manastir Pokajnica Printskrin: YouTube/Putovati znači živeti Nikola & Bojana

Ali ono što mnogi možda i ne znaju, jeste da se Vujica gorko pokajao nakon tog čina. Čak se negde mogu naći informacije i da je "skrenuo s pameću". Celu noć je sedeo u blizini mesta na kome je ubijen njegov kum i to po njegovom nalogu. A sutradan je shvatio da jedino može malo da olakša dušu, ako na određeni način izrazi svoje pokajanje.

Crkva posvećena Svetom ocu Nikolaju Miriklijskom

Iako je nazivana i Velikoplanska crkva, zbog lokacije, danas je to, narodski rečeno manastir Pokajnica. Na takozvanoj prestonoj ikoni, na kojoj je predstavljen Sveti Đorđe, jasno je navedeno da je manastir sagradio gospodar Vujica za pomen 1818. godine.

A priča kaže da je, nakon neprospavane noći, Vujica odlučio da sagradi crkvu. Dobio je dozvolu od kneza Miloša da iskoristi dukate koji su se nalazili u Karađorđevoj bisagi, a pretpostavlja se da su i knez i kneginja Ljubica dodali novca koliko je bilo potrebno za gradnju crkve.

Manastir Pokajnica Printskrin: YouTube/Putovati znači živeti Nikola & Bojana

Ranije muški, a od 1992. godine ženski, manastir Pokajnica je posvećen Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Miriklijskog, što je slava u našem narodu poznata kao Letnji Sveti Nikola.

Interesantno je pomenuti da je i blaženopočivši Otac Tadej u određenom periodu bio starešina ovog manastira.

Od 1979. godine se manastir Pokajnica nalazi na listi zaštićenih kulturnih dobara od izuzetnog značaja Republike Srbije.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA