≫ 

Stanište muflona i jelena lopatara: Srpska reka koju nadvisuju 3 najveća prirodna kamena luka Evrope

Budući da je Velika prerast debljine čak oko 45 metara, u njenim zidinama se nalazi i isposnica kaluđera, koji se smatra osnivačem manastira Vratna...

  • 2
Reka vratna, prerast Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Možda ste i čuli da u Srbiji žive i jeleni lopatari, ali da li ste čuli da u našoj zemlji stanište imaju i mufloni? Ne, nismo pogrešili. Krda muflona i jelena se mogu videti u kanjonu reke Vratne, koja je desna pritoka Dunava i nalazi se u blizini Brze Palanke.

Ali, iako to jeste specifičnost, ova reka je poznata i po još nečemu i to u celoj Evropi.

Tri najviša prirodna kamena luka Evrope

Svodovi nekadašnjih pećina se nazivaju prerasti. S obzirom na to da ih na reci Vratni ima čak 3 i da jedan dostiže visinu od 34 metra, a da podsećaju na vrata, pretpostavka je da otuda potiče i naziv reke.

Iako Vratna ima tok dužine od oko 26 kilometara, on nije stalan. Pa tako ova interesantna reka nekoliko puta ponire, a zatim i ponovo izbija na površinu.

Inače, prerasti ne postoje samo na toj srpskoj reci, već i na rečici Peras nadomak Žagubice, u ataru zlatiborskog sela Dobroselice, ali i na drugim, obično manjim rekama. Međutim prerasti Vratne su specifični prvo po tome što ih je tri, a zatim i po visini na kojoj se nalaze.

Nazvani su Mala i Velika, kao i Suva prerast.

Čak 34 metra je visina Male prerasti, a njena širina je 13 i dužina 30 metara. Velika prerast je nešto niža od Male, oko 26 metara, a zbog položaja i blizine manastira Vratna se zajedno narodski nazivaju Manastirska kapija. Oko 20 metara je visoka Suva prerast.

Budući da je Velika prerast debljine čak oko 45 metara, u njenim zidinama se nalazi i isposnica kaluđera, koji se smatra osnivačem manastira Vratna.

Reka vratna, prerast Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Prerasti Vratne se smatraju posebno izazovnim za planinare i ljubitelje prirodnih lepota.

Manastir Vratna

Pretpostavlja se da ovaj manastir potiče iz 13. veka. Podigao ga je u ime kralja Milutina, Sveti Nikodim Tismanski, koji je bio kaluđer poznat u narodu kao pop Nikodim, inače rođak kneza Lazara. Nekoliko puta je bio rušen, a kasnije i obnavljan.

Danas je to ženski manastir, koji pripada Eparhiji timočkoj, Srpske pravoslavne crkve.

Glavna manastirska crkva je posvećena prazniku Spasovdan, odnosno Vaznesenju Gospodnjem.

Reka vratna, prerast Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Zanimljivosti o Vratni

Negotinska krajina je poznata ne samo po prirodnom bogatstvu, nego i po narodnom predanju, ali i po čuvenoj vlaškoj magiji.

A budući da su prerasti Vratne takve, da same po sebi svojom položajem, nastankom i monumentalnošću privlače pažnju, nije čudno što se za njih vezuju i mnogi magijski rituali.

Čak se u narodnom predanju može naići na „tvrdnju“ da one zapravo predstavljaju jedinstveni prolaz u drugu dimenziju.

Svejedno da li u to verujete ili ne, ali kada posetite ovaj fenomen prirode, bez sumnje ćete i shvatiti koliko je zapravo priroda neverovatna.

Reka vratna, prerast Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. maj 2020 | 22:08

    Zdrastveno stanje duha zavisi od prirode,sto je vise cuvamo i pazimo,ona ce nam vratiti visestruko za nase zdravlje,sve neobicne stvari izvajane od strane prirode one samo oplemenjuju um i siri mnoge vidike i zapazanja kako priroda fukcionise

  • Ruzica

    25. maj 2020 | 21:18

    Bila, moj kraj 👌💪🙌🍀🌲🌳🏞🦌👍🙂❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA