≫ 

Njegov park je zaštićen, a banja lekovita: Zaslanjeno jezero Srbije kao stanica za 220 vrsta ptica

Na području parka prirode nalazi se i jedina šumolika površina u srednjem Banatu...

  • 1
Banja Rusanda Melenci Printskrin: Youtube/RTVDelta

Najveće zaslanjeno jezero se nalazi u Srbiji, iako se taj dar prirode baš i ne potencira toliko, pa mnogi nisu ni čuli za njega.

Jezero Rusanda je smešteno na području Banata, a osim izuzetno visokog saliniteta, karakteriše ga i bogata flora i fauna.

Park prirode Rusanda

Na Direktivi o staništima Evropske Unije se nalaze takozvana slatinska staništa, koja su smeštena jezera Rusanda. Pripadaju Parku prirode Rusanda i okarakterisana su kao staništa, koja zahtevaju neodloživu i prioritetnu zaštitu. Taj predeo se nalazi pod zaštitom primarno zato što na njemu obitavaju mnoge botaničke vrste koje su ugrožene.

U neposrednoj blizini Novog Bečeja i Zrenjanina se nalazi Park prirode Rusanda, koji spada u prirodna dobra od velikog značaja i kao takav je uvršten u drugu kategoriju zaštite, odlukom Pokrajinske Vlade od 03. jula 2014. godine.

Sem već pomenutog zaslanjenog jezera Rusanda, na području ovog parka prirode se nalazi i jedina šumolika površina u srednjem Banatu, kao i istoimena banja.

Zanimljiv je podatak da od oko 220 ptica, koje obitavaju na ovom području, čak 85 njih su takozvane gnezdarice. Budući da je u pitanju selidbena stanica, to čak oko dve trećine ptica, koje ovde obitavaju u određenom periodu godine, zapravo ni ne žive uopšte na području naše zemlje.

Nadležnost nad ovim parkom prirode ima Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda.

Banja Rusanda Melenci Printskrin: Youtube/RTVDelta

Banja Rusanda

Smeštena na samoj obali jedinog slanog jezera u Srbiji, banja Rusanda je otvorena još 1867. godine. Vremenom je to prvobitno lečilište postalo Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda.

Poznata je primarno po lekovitosti blata, koje pomaže obolelima od multiple skleroze i Parkinsonove bolesti, a u ovoj banji borave i pacijenti nakon moždanog udara i meningitisa, kao i nakon meningoencefalitisa. Uopšteno govoreći, među indikacijama za boravak u ovom lečilištu se nalazi i stanje pareze i paralize perifernih neurona, zatim stanja posle operacije diskus hernije, s tim da lečenje rusandskim blatom pomaže i kod paraplegije, polineuropatije i lumbalnog sindroma, ali i kod mnogih drugih stanja i oboljenja.

Dokazano je dobro boraviti u banji Rusanda ukoliko se jave kožna oboljenja u vidu psorijaze, kao i ako osoba pati od različitih reumatoloških oboljenja. Brojni tretmani koji se ovde sprovode, pomažu i deci, kod kojih su dijagnostikovani deformiteti lokomotornog sistema.

U ovkiru banje se nalazi i odlično opremljen spa i wellness centar.

Banja Rusanda Melenci Printskrin: Youtube/RTVDelta

Koliko košta smeštaj u banji Rusanda?

U zavisnosti od tipa smeštaja, odnosno od toga u kom paviljonu odaberete da budete smešteni u okviru banje Rusanda, će zavisiti i cena.

Tako, na primer, 2.300 dinara košta smeštaj u jednokrevetnoj sobi u I paviljonu, dok u II paviljonu, cena smeštaja u jednokrevetnoj sobi iznosi 2.000 dinara po osobi.

Kada je u pitanju dvokrevetna soba, cena smeštaja se kreće od 1.500 do 2.000 dinara, po osobi, takođe.

Ako odaberete da budete smešteni u luksuznoj dvokrevetnoj sobi u II paviljonu, platićete 2.700 dinara, odnosno 2.000 dinara u istoj takvoj smeštajnoj jedinici, ali u VII paviljonu.

U ponudi je i mogućnost korišćenja usluge dnevnog boravka, što podrazumeva smeštaj u periodu od 09 do 18 časova. Cene te usluge se kreću od 1.300 do 2.500 dinara po osobi.

Ko želi, može i da doplati pansionsku ishranu. Cena za doručak je 250 dinara, za ručak 350 i za večeru 300 dinara po osobi i po danu.

Video: Posetili smo nove stanovnike Zoo vrta: Prelepi flamingosi šepurili se pred nama i po kišnom danu!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA