≫ 

Ušuškano na obroncima Javora i Golije: Idilično selo kod Ivanjice koje čisti disajne puteve

Nalazi se na 990 metara nadmorske visine i od Beograda je udaljeno oko 230 kilometara

  • 0
Selo Kušići Printskrin: Youtube/TELEVIZIJA LAV plus

U Moravičkom okrugu, na oko 25 kilometara od Ivanjice, nalazi se selo Kušići, koje karakteriše planinska klima, baš zbog blizine planina Golije i Javora.

Selo se nalazi na 990 metara nadmorske visine i od Beograda je udaljeno oko 230 kilometara.

Iako je ovaj kraj poznat po uzgoju čuvenog ivanjičkog krompira, sve više se razvijaju i turistički potencijali.

Selo Kušići kod Ivanjice

Na putu koji vodi od Ivanjice prema Sjenici se nalazi ovo planinsko selo, koje se sve više razvija u turističkom smislu.

U toku godine, dostupna je i redovna autobuska linije od Beograda do Sjenica, koja takođe prolazi kroz selo.

U Kušićima živi nešto više od 550 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom i to primarno uzgojem krompira.

Zbog svog idealnog položaja i klime, boravak ovde se primarno preporučuje osobama koje pate od astme i drugih oboljenja disajnih puteva.

Osim hotela Javor, koji je renoviran 2011. godine, u selu Kušići se nalaze i crkva, pošta i ambulanta, kao i nekoliko prodavnica i kafana.

Koliko košta odmor u Kušićima?

Za ljubitelje skijanja ovo mesto je odličan izbor, jer se ski staza duga 400 metara nalazi u blizini jedinog hotela u Kušićima. Ali ništa manje ovde nije lepo ni leti. Naprotiv! Ovo selo se karakteriše kao vazdušna banja i boravak u njemu pogoduje svima, a posebno osobama koje pate od problema sa disajnim putevima.

U periodu od 01. marta do 28. decembra ove godine cena polupansiona u hotelu Javor u Kušićima iznosi od 3.200, koliko je cena po noćenju u Klasik sobi, pa do 4.000 dinara, koliko je potrebno izdvojiti za noćenje na bazi polupansiona u apartmanu.

Cena za mališane uzrasta od 5 do 12 godina je 1.600 dinara, s tim da u pratnji dve odrasle osobe maksimalno dvoje deca uzrasta do 5 godina borave u ovom hotelu gratis.

Postoji mogućnost doplate za uslugu punog pansiona, a koja iznosi 550 dinara po danu za odrasle i 400 dinara za decu od 5 do 12 godina starosti.

Ukoliko nekome više odgovara usluga na bazi noćenja sa doručkom, cena je od 3.200 do 3.800 dinara po osobi, a u zavisnosti od izbora smeštajne jedinice.

Osim u ovom hotelu, smeštaj u Kušićima je moguće pronaći i u kućama malobrojnih meštana, mada su ipak privatni kapaciteti još nedovoljno razvijeni u ovom trenutku.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA