≫ 

3 impozantna spomenika u cvetnoj oazi BG-a: Jedan od njih je posvećen prvim slovenskim apostolima

Lepo uređene staze, sasvim dovoljno klupa i jednostavna fontana...

  • 0
Park kod Vuka Park kod Vukovog spomenika / Foto: Aleksandra Blažević

Poznat po fizičkim radnicima, koji su se tu obično okupljali, čekajući da budu radno angažovani, park kod Vukovog spomenika u Beogradu je krajem prošlog veka bio mesto koje baš i nije naročito ni lepo za oko, a ni prijatno za proći.

Na svu sreću, to je danas značajno promenjeno, pa je ovaj park jedna od oaza glavnog grada. Lepo uređene staze, sasvim dovoljno klupa i jednostavna fontana, ali i tri spomenika su obeležje ovog parka danas.

Park Ćirila i Metodija

Braća iz Soluna, koja se smatraju prvim slovenskim apostolima, zaslužni su za stvaranje prvog pisma Slovena.

Srpska pravoslavna crkva spomen na Ćirila i Metodija obeležava svake godine 24. maja.

Današnji Park kod Vuka, kako je ranije nazivan, nalazi se u neposrednoj blizini zgrade Opštine Zvezdara, a osim Bulevara kralja Aleksandra, oivičen je i ulicama Kraljice Marije i Ruzveltovom.

Zauzima površinu nešto veću od jednog hektara i osim spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, u njemu se nalazi i spomenik Ćirilu i Metodiju, kao i ruskom piscu, Aleksandru Sergejeviču Puškinu.

Zvanično od 30-ih godina nosi ovaj naziv, iako je spomenik slovenskim apostolima postavljen tek pre nekoliko godina. Inače Park kod Vuka se smatra jednim od najstarijih u glavnom gradu naše zemlje.

Ćirilo i Metodije Spomenik Ćirilu i Metodiju / Foto: Aleksandra Blažević

Spomenici u Parku kod Vuka

Najdominantniji je svakako spomenik posvećen Vuku Stefanoviću Karadžiću, koji se nalazi na obodu parka prema Ruzveltovoj ulici, odnosno Bulevaru kralja Aleksandra. Autora vajara Đorđa Jovanovića, ovaj spomenik je postavljen povodom 150 godina od Vukovog rođenja, 1937. godine.

Spomenik Ćirilu i Metodiju je postavljen 2006. godine, a njega je izradio vajar iz Severne Makedonije, Tome Serafimovski. Ukupna visina spomenika je 5 metara, a izrađen je u Umetničkoj livnici Voždovac.

Ideja za izradu ovog veleleponog spomenika je potekla od akademika Dejana Medakovića, koji je tada bio na čelu SANU. Na nju je došao nakon što je u Ohridu video spomenik pomenutog autora, posvećen slovenskim apostolima.

Aleksandar Sergejevič Puškin Spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu / Foto: Aleksandra Blažević

Savez književnika Rusije je poklonio spomenik posvećen Aleksandru Sergejeviču Puškinu. Autor je vajar Kuznjecov Mumorski, a spomenik je zvanično otkriven 2009. godine.

Ako odlučite da predah od gradske vreve potražite baš u ovom parku, bez ikakve sumnje ćete biti oduševljeni njegovom uređenošću, ali i time da je dostupan besplatni internet na prostoru samog parka. Ponesite kaficu i uživajte u šumu vode sa obližnje fontane nedaleko od centra Beograda!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA