≫ 

Jedna od najmističnijih planina Srbije koju mnogi sami žele da osvoje: Evo da li je to moguće

Da li ste posetili Rtanj?

  • 2
Rtanj foto: pixabay.com

Najmističnija planina u Srbiji privlači pažnju najpre zbog svog oblika, a onda i zbog mnogih priča koje se uz nju vezuju.

Rtanj zvanično pripada lancu Kapratsko-balkanskih planina i nalazi se u blizini Boljevca i Soko banje, a od Beograda je udaljen oko 200 km.

Aktivnosti na Rtnju

Naravno da možete samo da posmatrate ovu magičnu planinu iz daljine ili iz podnožja. Ali ako imate malo avanturističkog duha, onda je pešačka tura odličan način da upoznate Rtanj.

Međutim, koliko god da ste entuzijasta, svakako je najbolje da to učinite preko neke od agencija ili udruženja, koja nude vođene pešačke ture po ovoj čarobnoj planini.

Svakako da ćete biti obavešteni i o tome koju bi opremu trebalo da ponesete, odnosno šta da obučete i obujete.

Imajte na umu da se najviši vrh Rtnja - Šiljak nalazi na 1.560 metara nadmorske visine i da pešačke ture mahom vode do njega. Zato je potrebno da imate adekvatnu odeću i obuću, kao i sitne potrepštine u vidu vode, hrane, kabanice, rukavica i sličnih.

Na Rtnju postoje i zahtevne i manje zahtevne pešačke staze, tako da u principu od vaše kondicije zavisi za koju ćete se od njih odlučiti.

Sami do vrha Rtnja

Rtanj Rtanj / foto: pixabay.com

Iako se to ipak ne preporučuje, ima ljudi koji se odlučuju da se sami popenju na vrh Rtnja. S obzirom na to da postoji veći broj staza koje vode do vrha, to bi trebalo da znate i koju od njih da koristite.

Nešto iskusniji planinari su saglasni da je jedna od jednostavnijih pešačkih staza smeštena na južnom delu Rtnja. Upravo to je ona staza koju većina njih koristi za spuštanje.

Takođe se uspon na ovu planinu često navodi i kao odličan izbor za ljude, koji tek žele da počnu da se bave planinarenjem. Ali se tu ipak misli na organizovane ture, jer su bezbednije. Iako se prelazi značajna visinska razlika od 1.200 metara, ne postoje neki naročito nezgodni tehnički delovi, a posebno na pomenutoj stazi, pa se smatra da uz adekvatnu pripremu svako može da uspe.

A kada se popnete i bacite pogled prema okolini, shvatićete da se vaš trud i te kako isplatio!

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    18. avgust 2020 | 19:32

    Rtanj je nastao nakon udara ledenog meteora u okolini sela šarbanovac. Taj meteor je izazvao pukotinu ispod planine Ozren gde je izbio Izvor tople vode i potapanje biljne vegetacije od koje je nastao ugalj koji se danas eksploatiše iz rudnika Soko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA