• 12

Napravili smo plan putovanja za vas: Kako za samo 2 dana videti neka od najlepših mesta u Srbiji?

, Telegraf

Šala koja je oduševila internet kaže "samo ja i moja baba nismo posetili Golubac". E, sada je pravo vreme!

  • 12
Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava

Telegraf.rs

Ušli smo u poslednje nedelje leta, ali još uvek nije kasno da ugrabite vikend kako biste otputovali u Istočnu Srbiju. U dva dana možete da se kupate u Srebrnom jezeru, posetite Golubačku i Ramsku tvrđavu, obiđete nacionalni park Đerdap, popijete kafu kod Krupajskog vrela, i kad ste već tu, da svratite do vodopadada Veliki Buk i do Resavske pećine.

Prvi dan

Ako putujete iz Beograda, za sat i po vremena ćete stići do svoje prve destinacije - Ramske tvrđave. Ona je otvorena za posetu tek od 10 časova, pa ukoliko želita da je vidite iznutra, nema potrebe da krećete pre pola devet. Ovo fascinantno zdanje vekovima unazad krasi obalu Dunava i gleda ka susednoj Rumuniji. Cena ulaznice je 300 dinara.

Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava

Telegraf.rs

Kada se nagledate srednjovekovne arhitekture, uputite se ka Srebrnom jezeru koji se nalazi samo na pola sata od vas. Tu možete provesti veći deo svog dana. Plaža na jezeru je urbanizovana, voda je plitka i vrlo postepeno postaje dublja, tako da mališani i neplivači mogu da uživaju u njoj. Oko jezera ima puno kafića, restorana, ležaljki i štandova sa sladoledima i palačinkama.

Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava

Telegraf.rs

U zavisnosti od toga koliko vremena provedete na kupanju, možete ručati ili na plaži ili u blizini vaše sledeće destinacije, kod Golubačke tvrđave. Ako želite da obiđete tvrđavu obavezno računajte da ćete provesti unutra najmanje sat vremena. U cenu obične karte od 600 dinara (za studente 150 RSD) uključen je obilazak četiri kule.

Legenda kaže da je tvrđava dobila ime po devojci koja se zvala Golubana. Ona je odbila da uđe u harem osmanskog zapovednika, te je on naredio da se devojka veže za stenu koja je virila iz vode. Devojka je umrla u velikim mukama, gledajući u grad, koji danas nosi njeno ime. Stena, koja i danas viri iz Dunava, nosi ime ”Baba-kaj”, što na turskom znači "pokaj se".

Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava

Telegraf.rs

U blizini možete pronaći brojne restorane sa pogledom na fascinantno zdanje, u kojima se služi riba, sveže upecana iz Dunava.

Kada produžite još malo ka jugu, ulazite u Nacionalni park Đerdap. Na potezu između Golupca i Đerdapa možete pronaći veliki izbor smeštaja, po sasvim pristrupačnoj ceni.

Drugi dan

Rano ujutru možete da krenete u obilazak najvećeg nacionalnog parka u Srbiji. Ako idete jugoistočno od Golupca, stići ćete do dobro poznate Đerdapske klisure. Takozvana "Gvozdena vrata" su najveća rečna klisura u Evropi, mesto gde je Dunav probio Karpatske planine u dužini od 90 kilometara.

Nakon ovog izleta možete se uputiti kući, ali drugim putem, prolazeći pored Krupajskog vrela.

Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava

Telegraf.rs

Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti, koje svojom jedinstvenom lepotom ostavlja utisak kao da ste u nekoj tropskoj zemlji. Ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha.

Lekovita voda termalnog izvora, koja se meša sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuje sliku ovog bajkovitog predela.  U restoranu odmah pored vrela možete ručati, a na samo nekoliko kilometara od vas nalaze se Resavska pećina i vodopad Veliki Buk.

Kada ste sve ove prirodne lepote obišli, treba vam malo više od  dva i po sata do Beograda.

Video: Ne znate gde ćete na letovanje: Otkrivamo vam skrivene lepote srpskih mora

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dražen

    Manastir Tumane obavezno uvrstiti

  • Mirko

    zamislite potpuno isti plan sam i ja napravio i to pre vas ali kao što se da videti vreme se pokvarilo baš na dan kad smo trebali da pođemo tako da smo odustali

  • Sd

    Niste nam objasnili gde se nalazi Krupajsko vrelo, blizu kog mesta kojim putem,

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima