≫ 

Ove tri planinske lepotice u Srbiji su raj za skijaše: Koju ćete odabrati za odlazak na zimovanje?

Stiže sezona skijanja: Gde ćete je provesti?

  • 4
Golija, zima, planina, skijanje Printscreen: Youtube/ stefanaky1

Sezona skijanja samo što nije počela. Da li će biti onako kako smo zamišljali, to ćemo tek videti, ali je vreme da se razmisli o tome gde je sve u Srbiji moguće skijanje, a da to nisu Zlatibor ili Kopaonik.

Na svu sreću, u našoj zemlji ima dosta ski centara. Neki od njih nisu tako popularni, kao već pomenuti, ali po kvalitetu definitivno ne zaostaju.

Planina Golija

Iako nije naročito atraktivna mnogima, planina Golija, koja je smeštena u blizini Novog Pazara i Raške može se pohvaliti odlično uređenim ski stazama, koje su namenjene početnicima.

Ipak, budući da još uvek nije dovoljno razvijena kao destinacija, obično u toku sezone ne funkcioniše svih 6 ski staza, koliko ih na Goliji zapravo ima. Takođe se ne tako retko događa da ne funkcioniše ni svih pet ski liftova, pa dolazi do gužve ili istovremenog skijanja i onih koji su početnici u toj aktivnosti i onih koji su iskusniji.

Ukupna dužina 5 staza je između 450 i 1.200 metara. Planirano je da budu izgrađene još dve staze, čija će ukupna dužina biti 1.500 metara.

Golija, zima, planina, skijanje Printscreen: Youtube/ Marko Randjic

Stara planina

Smeštena na nadmorskoj visini između 1.100 i 1.900 metara, Stara planina nalazi se na istoku Srbije, u blizini Knjaževca.

Skijaški centar Babin zub obuhvata tri staze, u okviru kojih se nalazi i četvorosedna žičara, čiji je kapacitet 1.400 skijaša na sat. Tu se takođe nalazi i ski skidro, čiji je kapacitet 1.200 skijaša na sat.

Da bi i najmlađi gosti uživali u lepotama Stare planine, u okviru pomenutog skijaškog centra se nalazi i Markova livada, ski vrtić za decu sa pokretnom trakom.

Prva gondola u Srbiji se nalazi upravo na ovoj planini.

Ukupna dužina ski staza različite težine na Staroj planini je veća od 13 kilometara.

Stara planina, zima, planina, skijanje Printscreen: Youtube/ stefanaky1

Planina Goč

Postoje ski staze na obe strane planine Goč. Dve ski staze se nalaze na strani planine prema Kraljevu. Jedna od njih, dužine 300 metara je namenjena najmlađim skijašima i početnicima, dok je druga dužine 1.400 metara, na kojoj se nalazi i žičara, namenjena iskusnijim skijašima.

Još dve ski staze se nalaze na drugoj strani planine i njihova dužina je 500 metara.

Na planini Goč je dostupna i škola skijanja, kao i mogućnost noćnog skijanja.

goč, zima, planina, skijanje Printscreen: Youtube/ Mladen N

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA