≫ 

U srpskom Sibiru sneg može da padne i u maju: Sjenica između zimske idile i zelenih pašnjaka

Pešterska visoravan jedna od površinski najvećih u našoj zemlji

  • 4
Sjenica, Pešter, smetovi Pešter; Foto: Čitalac Telegrafa

Uprkos činjenici da je u pitanju najhladnije mesto u našoj zemlji, meštani Sjenice i celog Peštera važe za izuzetno gostoljubive. I nije ništa neobično što će posetiocima izneti sve što u tom trenutku imaju u kući kako bi ga poslužili.

Na području opštine Sjenica trenutno živi nešto više od 26.000 ljudi, prema podacima iz popisa stanovništva 2011. godine. A budući da se opština prostire na 1.059 km², to se smatra površinski jednom od najvećih u našoj zemlji.

Višenacionalna opština

Skoro 74% stanovnika opštine su Bošnjaci, dok je oko 20% srpskog življa. Preostalih 6% čine Romi, Albanci i pripadnici drugih nacionalnosti.

Iako na području ove srpske opštine žive pripadnici različitih nacija i vera, njihov život je skladan i bez trzavica, posebno na tim osnovama.

Nažalost, ova opština se nalazi među onima koje nemaju naročito visok stepen razvijenosti.

Život u Sjenici

Pešterska visoravan sam po sebi je interesantna, a njen najveći deo teritorijalno pripada opštini Sjenica. Upravo Pešteru ova opština i može zahvaliti za epitet najhladnijeg mesta u Srbiji.

Nije zgoreg pomeniti i da se za Pešter često kaže da je srpski Sibir. Najniža zabeležena temperatura u Sjenici do sada je iznosila – 38 stepeni, a nije ništa neobično ni ako ovde padne sneg čak i tokom maja meseca, kad mu vreme nije.

Ipak, uprkos tome, ljudi ovog kraja su naviknuti na tako niske temperature.

Sjenica, mećava, sneg Foto: Privatna arhiva

Lepote Javora, Golije, Zlatar i Ozrena, ali i ostalih planina u okolini su ono što nijednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim. U zavisnosti od toga u koje doba godine posećujete Sjenicu, zavisiće i da li ćete uživati u pravoj zimskoj idili ili ćete moći da vidite lepote zelenih pašnjaka na području ove opštine, reke i jezera, te da upoznate brojne znamenitosti ovog kraja.

Ali u bilo koje doba godine da je posetite, nemojte propustiti da probate gastronomske specijalitete po kojima je ovaj kraj naše zemlje nadaleko čuven.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile223

    15. decembar 2020 | 09:43

    Lep deo Srbije. Treba obici. Ima sta da se vidi I dozivi.

  • Kiza

    15. decembar 2020 | 10:52

    Klopa je vrhunska u ovom delu Srbije

  • Zvele

    15. decembar 2020 | 10:45

    Srbija je prelepa nažalost mnogi i neznaju treba što bolje upoznati ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA