• 6

Vodopad u Srbiji koji ostavlja bez daha: Poseta ovom spomeniku prirode vredi svakog dinara

Veliki Buk visok je 25 metara i do skoro je bio najviši vodopad u Srbiji

  • 6
Veliki buk; foto screenshot Youtube/Srđan Dmitrović

Veliki buk; foto screenshot Youtube/Srđan Dmitrović

Na padinama jedne od najvećih krečnjačkih planina u Srbiji, na rečici Vrelo, simbolično nazvanoj i Godina zbog dužine od 365 metara, nalazi se akumulacioni vodopad, koji mnoge posetioce ostavlja bez daha.

Planina Beljanica se može pohvaliti i vodopadom Lisine, odnosno Veliki Buk.

Ovaj vodopad se nalazi u okviru Spomenika prirode „Vodopad Lisine“ i pod zaštitom je nadležnih institucija, a Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenih područja SP „Resavska pećina“ i SP „Lisine“ i ceni usluga upravljača broj 20/2019-266, od 15. marta 2019. godine se ulaz u zaštićeno područje naplaćuje.

Dugo je držao rekord

Sve do otkrića vodopada koji se nalaze na Staroj planini, 90-ih godina prošloga veka, najvišim vodopadom u celoj našoj zemlji je smatran upravo Veliki Buk, odnosno vodopad Lisine.
Nastao akumulacijom bigra, ovaj vodopad ima visinu od čak 25 metara.

Još od 1995. godine je ovo područje okarakterisano kao značajan deo fonda geo nasleđa naše zemlje i stavljeno je pod zaštitu nadležnih institucija.

Ovaj vodopad je oko 10 minuta vožnje udaljen od Resavske pećine. U proleće, kada je izuzetno bogat vodom je i najinteresantniji, mada je poseta Lisinama zanimljiva i u drugim periodima godine.

 

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Upoznaj Srbiju / Meet Serbia (@upoznajsrbiju_meetserbia)

U neposrednoj blizini vodopada se nalazi i restoran, u kome se služe tradicionalni specijaliteti srpske kuhinje.

Koliko košta poseta vodopadu Veliki Buk?

Prema već pomenutoj odluci, određeno je da svaki punoletan posetilac koji želi da poseti Spomenik prirode „Lisine“ treba da plati dnevnu kartu u iznosu od 100 dinara.
Upola manje plaćaju deca uzrasta od 8 do 18 godina.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Emerald Travel Services (@emeraldtravelservices)

A ako punoletni posetilac želi da obiđe zaštićeno područje i njegove delove, posebno šumske predele, klisure i kanjone, kao i prostore sa vodopadima, zatim pećine i vidikovce, onda on plaća 200 dinara dnevnu kartu. Sva deca uzrasta između 8 i 18 godina u tom slučaju plaćaju po 150 dinara, i to na dnevnoj bazi.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    A ako mladenci zele fotografiju neku pored vodopada cena je 100€ !!sramota!

  • Milivoje

    Totalno nezakonita naplata. Naplacuju nesto gde nemaju ni toalet,ni parking,ni tehnicku ni pijacu vodu. Zaposlili pola opstine neznaju vise gde ce ih. Plata strazarskoj sluzbi je 60 000 din za 10 radnih dana. Sramota ziva. Postovani turisti niste u obavezi da platite ukoliko idete u neke od restorana,jer ti vlasnici restorana vec placaju veliku sumu novca za koriscenje baste i smestaja u zasticeno prirodno dobro.

  • Boris

    Kome idu pare od karti? Ko je prisvojio vodopad!! Ne radi se o parama vec o principu...idem da gledam vodopade do koji se ne moze prici kolima i karta naplacivati za nesto sto pripada svima nama...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima