≫ 

Mala Bosna, Vojnik, Bunar i Blato samo su neki od naziva naseljenih mesta u Srbiji: A ima ih još

Nije tajna da Srbija ima mnogo lepota, ali i zanimljivosti. U njoj se kriju i mesta vrlo neobičnih naziva

  • 0
Najlepše srpske kuće, istorija srpskog sela, serija Koreni, Selo Gornji Račnik, Jagodina Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ako vas neko pita odakle ste, a vi ste poreklom iz ovog naselja, koje se nalazi na teritoriji opštine Prijepolje, gotovo je sigurno da nećete baš znati kako da na to pitanje odgovorite. Ipak je to očekivano, ako znate da je u pitanju naselje koje nosi naziv Grobnice.

Ne, nismo pogrešili. U tom naselju, koje pripada Zlatiborskom okrugu, živelo je oko 232 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine.

Kao i za mnoga druga naseljena mesta čudnih naziva, a kojih u Srbiji ima dosta, tako je i za ovo teško pronaći informacije o poreklu naziva. Treba pomenuti da se u naselju Grobnice nalaze ruševine manastira Mili, za koji se veruje da potiče iz 13. veka. Takođe, u ataru ovog sela je i srpski srednjovekovni manastir Davidovica, koji je podigao unuk velikog župana Stefana Nemanje, Dmitar Nemanjić u drugoj polovini 13. veka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Sofija Adamović (@sofijazzica)

Prkosno selo u blizini Lazarevca

Iako u njemu danas živi tek oko 250 stanovnika, o selu Prkosava postoje pisani tragovi stari nekoliko vekova.

Upravo zbog toga se i pretpostavlja da naziv vodi od izvesne gospođe Prkosave, koja je imala više kuća u ovom selu. Čak se njeno ime pominje i u takozvanim haračkim tefterima s početka 19. veka.

Istini za volju, ne zna se sa sigurnošću da li naziv sela potiče od nje, jer postoji i jedna lokalna legenda o tome. Ona veli da su u blizini ovog sela, koje pripada opštini Lazarevac, ne zna se kada, živela dva brata. Tu su se doselili iz Sjenice i po starom srpskom običaju, u jednom trenutku su se posvađali sa meštanima sela Rudovce, koje su tada izabrali za svoj dom. Želeći da im prkose, sele se u blizinu i osnivaju selo Prkosava, navodi legenda.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Adam Drvenica (@adam.drvenica)

Pored ostalih, u Srbiji postoje i sela i naselja ovakvih naziva: Dužine i Margita (Plandište), Piroman (Obrenovac), Mala Bosna (Subotica), Srpski Itebej (Žitište), Kolut (Sombor), dok je Deronje selo koje pripada Odžacima, a Pivnice pripadaju Bačkoj Palanci.

Na području Loznice je Pomijača, kao i Straža, dok su Nakučani u opštini Šabac. Skupljen je naselje Mačvanskog okruga, ali i Goločelo, a Gola Glava je u Kolubarskom okrugu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nature 🌿 Animals 🐾 (@__nature__beauty)

Zvečka koja to nije

Oko 6.300 stanovnika živi u jednom obrenovačkom naselju, čiji naziv je takođe zanimljiv. Početkom 19. veka su stanovnici ovog kraja muku mučili sa poplavama i različitim zaraznim bolestima, pa su se sklanjali na područje tog sela. A u njemu je tada na drvetu lipe bila zakačena velika klepetuša, koja je korišćena da bi ljudi saznali da je opasnost od poplava prošla, što je značilo da se mogu vratiti kućama.

Naziv sela Zvečka se dovodi u vezu upravo sa tom klepetušom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Irena StefIr (@irena_stefir)

Ima u našoj zemlji još mesta interesantnih naziva. Konjuša pripada opštini Osečina, Čučuge opštini Ub, dok u Srbiji postoje i sela Skakavci i Vrane. Svetlić je naselje u Topoli, a Jagodina se može pohvaliti naseljenim mestom jednostavnog naziva – Bunar. Vojnik je naselje na području Despotovca, a Glavica pripada Paraćinu.

Krvavci su u Zlatiborskom okrugu, Sikirica pripada opštini Paraćin, dok su Ševrljuge na području opštine Kosjerić. I Biskupići i Kaluđerovići su naseljena mesta u Srbiji, a tu su i Jabuka, Karaula i Blato, kao i Brnjica, Jezero, Ursule i Šljivovica.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Bucka Buckic (@vaka_vaka_eee)

U Srbiji ne postoji samo Bela Crkva           

U Južnobanatskom okrugu, na području opštine Bela Crkva, nalazi se naselje koje nosi naziv Crvena Crkva.

Smatra se da je ovo naselje, u kome živi nešto više od 600 ljudi, nastalo još u doba Velike seobe Srba, a prvi pisani trag o njemu datira iz druge polovine 17. veka.

Mada nema zvaničnih podataka o poreklu naziva, naravno postoji legenda o tome. A prema njoj, izvesni Radosav, Andrija i Belija su bili trojica braće, koji su bežeći pred turskom vojskom iz Stare Hercegovine stigli i do ovog banatskog sela. Pored toga što su počeli da grade kuće za svakoga ponaosob, sagradili su i crkvu. Tom prilikom su koristili brvna od cera, te tako ona bi najpre nazvana Cerova crkva. Kasnije je naziv doživeo promenu u Črvena Crkva, da bi vremenom dobilo današnji naziv.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Dragan Gvozdić (@gvozdicdragan)

U Srbiji možete da posetite i ivanjičko selo Šume, kao i kraljevačko selo Polumir. Srndalje, Trmčare, Vražogrnci, Starci, Đerekari i Udovice, tek su neki od neobičnih naziva naseljenih mesta i sela u našoj zemlji, a kako ne pomenuti i Snegotin (ne Negotin), Svinjarevo, Porodin ili Grkinju. Krivi vir i Mali izvor, Ponor, Šiljomana i Prebreza su još neka od zanimljivih naziva. Kao i Svinjište, Seoce, Šatra, Zvonce i Crvena Jabuka, te Senokos,  Kostur, Prekopčelica, Kriva Feja i Dupeljevo.

Naša zemlja se može pohvaliti i mestima poput Kostomlatice, Mrtvice, Zagužanja ili Rđavice, ali i Širokom Planinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA