≫ 

Muzej pod otvorenim nebom u plodnoj sremskoj ravnici: Antički Sirmijum danas je grad na Savi

Iako arhitektura Sremske Mitrovice naročito privlači pažnju posetilaca, ne treba zaboraviti ni na značajne arheološke lokalitete u gradu i njegovoj okolini

  • 0
Sremska Mitrovica, Srbija Foto: screenshot/Youtube/milinko isakovic

Antički Sirmijum leži na levoj obali reke Save i smatra se danas jednim od većih gradova na području Srema u Vojvodini. Ujedno je današnja Sremska Mitrovica i administrativni centar okruga, a sa opravdanim razlogom se smatra i jednim od najstarijih vojvođanskih gradova.

Materijalni ostaci koji su otkriveni na području današnjeg naselja pokazuju da su ljudi tu obitavali još u doba praistorije.

Jedna od četiri prestonice Rimskog carstva

Za Antički Rim, Sirmijum je bio vrlo značajan - toliko značajan da je čak bio jedna od prestonica. Primera radi, tokom trećeg i četvrtog veka je utvrđeno da su upravo na području Sirmijuma postojali i carska palata, amfiteatar i hipodrom, ali i terme i kovnica novca, kao i mnoge druge građevine koje su bile značajne za Rimsko carstvo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Muzej Srema (@muzej.srema)

Polovinom 5. veka, grad ostvajaju Istočni Goti, zatim Avari, da bi nekoliko vekova kasnije potpao pod vlast Ugarske. Nakon nekoliko vekova Sirmijum je razrušen i na njegovim temeljima tokom srednjeg veka nastaje Grad Svetog Dimitrija. Razlog za taj naziv je bio vezan za manastir, koji je bio posvećen ovom svecu i nalazio se na području tadašnjeg naselja. Verovalo se da je upravo on zaštitnik grada, pa nije čudno se naselje u to doba razvijalo upravo oko manastira.

Osmanlije osvajaju grad 1526. godine i vremenom se tu naseljava pretežno muslimansko stanovništvo, a samo naselje doživljava procvat. Prisustvo islamskog življa ostavilo je traga u arhitekturi naselja.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Grad Sremska Mitrovica (@s_mitrovica)

Dva veka kasnije se grad nalazi nadomak granice sa Habzburškom monarhijom. Upravo zbog takvog položaja, taj period je okarakterisan kao lošiji za istoriju grada.

Zvanično je 1918. godine Sremska Mitrovica ušla u sastav tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kasnije, u sastavu tada Nezavisne Države Hrvatske bila tokom Drugog svetskog rata i u tom periodu čak i menja naziv. Tadašnja Hrvatska Mitrovica oslobođena je 1. novembra 1944. godine. Upravo taj dan je kasnije uzet i za zvanični Dan grada.

Tokom novembra se u Sremskoj Mitrovici organizuju Novembarske svečanosti i tada se obeležavaju i Dan grada i gradska slava Svetog Dimitrija.

Sremska Mitrovica danas

Posebno je interesantno ovaj mirni sremački gradić posetiti kada je u toku neka od zanimljivih manifestacija, kao što su Srem folk fest, Mitrovačko leto, Novembarske svečanosti ili Festival besedništva.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели martamicic-81 (@martamicic38)

Svakako je za bolje upoznavanje istorije grada značajan, ali i zanimljiv Muzej Srema, koji je osnovan još 1885. godine i u okviru koga se nalazi nekoliko zbirki. U tom muzeju se mogu videti i mnogi arheološki ostaci, pronađeni na području Sremske Mitrovice. Osim hiruških instrumenata iz perioda rismke vladavine, svakako treba pomenuti i lobanju džinovskog jelena iz perioda praistorije, ali i statue božanstava iz perioda rimske vladavine, mada je to tek delić bogate muzejske kolekcije.

Tu se nalazi i pozorište „Dobrica Milutinović“, gradska biblioteka i galerija „Grigorije Vozarević“, kao i brojne građevine, koje svojom lepotom i danas osvajaju mnoge posetioce.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели 𝑰 🌺 (@bekstvo_u_prirodu)

A ako se već nađete u Sremskoj Mitrovici, ne propustite da posetite i staru crkvu i da prošetate do reke Save, kako biste uživali u zalasku sunca na jednom od najlepših mesta u Sremu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA