Kod ovog srpskog manastira reka vekovima teče, ali se ne čuje: Tužna legenda o Gornjaku i Mlavi

Izuzev prirodnih bogatstava, za područje Istočne Srbije vezane su i mnoge svetinje, ali i legende

  • 0
Manastir Gornjak foto: printscreen/youtube/Vladimir Dasukidis

Ne samo da su poznate po značajnom prirodnom bogatstvu, oličenom u brojnim i rečnim izvorima i šumama, već su Homoljske planine poznate i po određenoj dozi mističnosti koja ih prati.

Sem prirodnih bogastava, na Homolju se nalaze i manastiri, ali i ostaci srpskih srednjevekovnih manastira.

Prirodna bogatstva istočne Srbije

Najpre bugarski velikaši, zatim srpski kralj Dragutin, pa i car Lazar, gospodarili su u nekom trenutku ovim krajevima. Gornjačka klisura je tokom istorije igrala značajnu ulogu u borbi protiv turskih snaga. U vreme vladavine cara Lazara nazivana je Ždrelo braničevsko i bila je poznata po jakim odbrambenim bedemima.

Vremenom su srpski vladari gradili i svoje zadužbine na tlu Gornjačke klisure i Homolja. Neke od njih su i do danas očuvane.

Na 962 metara nadmorske visine nalazi se Oman, najviši vrh Homoljskih planina. Omanja reka Siga, se obrušava preko jedne stene baš na Štubeju, drugom vrhu po visini. Ljubitelji prirode često uživaju u lepoti kaskadnih vodopada Sige. Uz Veliki Vranj, jedan od nainteresantnijih vidikovaca, nalazi se i nadomak Štubeja.

Koliko je područje Homoljskih planina interesantno i bogato prirodnim lepotama, dovoljno pokazuje i podatak da se tu nalazi i jedina prašuma u Srbiji, Vinatovača. Prava pravcata prašuma, bogata stablima bukve, za koja se procenjuje da su stara oko tri i po veka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Losswen (@plavi_zub)

Međutim, to nije sve što Homolje čuva. Strogi rezervat prirode je i Falješana, omanja prašuma u kojoj živi mnoga divljač, te rastu najukusnije kupine. Tu je i Trest, šuma za koju mnogi posetioci tvrde da, zbog visoke vlažnosti i mraka, podseća na pravu džunglu.

Lepota reke Mlave je verovatno mnogima poznata. Upravo ona upotpunjuje Homoljske planine i njeno vrelo, koje se nalazi pod zaštitom od 1979. godine kao hidrološki spomenik.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Gde za vikend, gde na izlet? (@kompaskazesrbija)

Carstvo narodnih legendi na Homoljima

Neverovatne prirodne lepote, koje krase područje Homoljskih planina, idu ruku pod ruku sa narodnim legendama. Sasvim očekivano.

Jedna od najčešće pominjanih vezana je za manastir Gornjak, pored koga protiče Mlava. Začuđujuće, tamo se ne čuje njen prepoznatljivi huk. Postoje i dve legende koje tu neobičnu pojavu prate.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Violeta Viki Moravac (@wikii92)

Uoči Kosovske bitke, tu je boravio monah Grigorije, mudrac i pustinjak, za koga je narod govorio da čini čuda. Želeći da mu se obrati za savet, srpski knez Lazar ga je potražio. Ali reka Mlava je bila toliko glasna da monah Grigorije nije mogao da čuje srpskog cara. Zato ju je zamolio da se utiša, veli jedna od legendi.

Druga je tužnija. Prema njoj, reka Mlava se utišala zato što je baš tu obnarodovano da je srpska vojska izgubila Boj na Kosovu.

Kada krenete put manastira Gornjak, zastanite i uživajte u lepotama ove reke. Iako se zaista ne čuje njeno žuborenje u tom delu toka, nema sumnje da će vas njena lepota opčiniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA