• 7

Srbija je zemlja bogata manastirima: 10 svetinja koje bi obavezno trebalo da posetite

Nije tako jednostavno među nekoliko stotina manastira, koliko ih ima na tlu naše zemlje, odabrati kome poći u posetu. Ipak, koji god manastir u Srbiji da posetite, nema sumnje da ćete u njemu osetiti mir i spokoj

 • 7
Manastir Krušedol, Fruška Gora, Srbija

Foto: screenshot/Youtube/Discover Serbia

Koliko je naša zemlja bogata svetinjama, jasno pokazuje i podatak da na tlu Srbije ima nekoliko stotina manastira, ali i ostataka brojnih manastira.

Međutim, da li ih zaista sve poznajemo? Ne bi se baš reklo, koliko god da smo znatiželjni.

Turisti često posećuju one manastire koji su poznatiji, da tako kažemo. Ali ima i onih, koji možda i nisu toliko poznati, a svakako zavređuju pažnju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Манастир Жича (@manastirzica)

1. Žiča

U blizini Kraljeva nalazi se zadužbina Stefana Prvovenčanog. Žiča je bila sedište Srpske arhiepiskopije, nakon sticanja autokefalnosti 1219. godine.

U ovom srpskom srednjevekovnom manastiru krunisano je sedam srpskih kraljeva iz loze Nemanjića. Interesantno je da je po jedan ulaz u manastir otvaran za svakog od tih kraljeva, da bi odmah nakon krunisanja bio zazidan.

2. Radovašnica

Zadužbina srpskog kralja Dragutina nalazi se na oko 20 kilometara udaljenosti od Šapca. Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu posvećena je glavna manastirska crkva.

Narodni sabor se organizuje svake godine na praznik Svetog Ilije u ovom manastiru. A dve slave, Pokrov Presvete Bogorodice i Sabor Svetog Arhangela Gavrila su ono po čemu je ova svetinja naročito interesantna.

Deo stene koji je ostao od stare crkve, kako se veruje, ima isceliteljske moći.

Manastir Manasija; foto Instagram/Igor Milosevic

Manastir Manasija; foto Instagram/Igor Milosevic

3. Manasija

Opasan jakim zidinama, manastir Manasija se nalazi u Pomoravskom okrugu, u blizini Despotovca. Zadužbina je srpskog despota Stefana Lazarevića.

U ovom manastiru, koji se naziva još i Resava, tokom vladavine despota Stefana je funkcionisala prepisivačka delatnost, poznata kao Resavska škola.

4. Pustinja

Oko 20 kilometara je ova svetinja udaljena od Valjeva. Iako se nalazi na mestu koje nije lako uočljivo, vernici posećuju manastir Pustinju baš zbog mira koji ovde vlada. Klisura Jablanice i planina Jablanik dodatno utiču na lepotu ovom mestu.

Pretpostavlja se da je izgrađen tokom 17. veka. Najpoznatija freska u ovom, danas ženskom manastiru, je Sveti Jovan Krilati.

5. Kuveždin

Smatra se da je srpski despot Stefan Štiljanović bio ktitor ovog manastira početkom 16. veka. Manastir Kuveždin nalazi se u blizini istoimenog potoka, na jugozapadnim obroncima Fruške Gore.

Glavna crkva ovog manastira posvećena je Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom. Glavna manastirska slava je Preobraženje Gospodnje.

6. Ravanica

Neposredno pred Boj na Kosovu, srpski car Lazar podigao je zadužbinu nadomak današnje Ćuprije. U blizini manastira protiče istoimena reka.

Glavna manastirska crkva posvećena je prazniku Vaznesenja Gospodnjeg.

Od 1946. godine manastir Ravanica je ženski.

7. Tumane

Mnoga su svedočenja o čudesnim izlečenjima u manastiru Tumane, koji se nalazi u blizini Golupca.

Legenda o osnivanju ove svetinje veli da je njen ktitor bio srpski junak, Miloš Obilić i to na mestu, na kome je nesrećnim slučajem strelom ubio isposnika Zosima Sinajita.

U manastiru Tumane su 1936. godine otkrivene i netruležne mošti Svetog Zosima Sinajita. Pored kivota u kome se nalaze njegove svete mošti, nalaze se i mošti Prepodobnog Oca Jakova, koji je bio jedan od učenika Svetog vladike Nikolaja.

Manastir Gornjak

foto: printscreen/youtube/Vladimir Dasukidis

8. Gornjak

Iako postoje oprečna mišljenja o nastanku ove svetinje, nema sumnje da ona privlači veliki broj posetilaca. Tim pre što su za manastir Gornjak vezane i mnoge narodne legende.

Među najinteresantnijima je ona, koja objašnjava zbog čega se reka Mlava, koja protiče u blizini, tu ne čuje.

Mošti monaha Grigorija Sinajita se čuvaju u ovoj svetinji, a svakako treba posetiti i njegovu isposnicu, koja se nalazi u neposrednoj blizini glavne crkve manastira Gornjak.

9. Srpska Sveta Gora

Na području Ovčarsko-kablarske klisure nalazi se deset manastira. Često se nazivaju i Srpskom Svetom Gorom.

Manastiri su smešteni na obalama reke Morave, i to po pet sa obe strane reke. Koji god manastir da posetite, uživaćete.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

@dobremisli_svakidan је поделио/ла објаву

10. Vitovnica

Nalazi se na istoku Srbije, u blizini Petrovca na Mlavi i pretpostavlja se da ga je sagradio kralj Milutin. Međutim, nema dokaza za to, do narodnog predanja.

Danas je to muški manastir. U manastirskom kompleksu se, osim tri konaka, nalazi i izvor Svete vode.

U porti manastira Vitovnice je sahranjen Starac Tadej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • A. P

  Cuvajmo kao zenicu oka svoga. To je simbol Srpstva i Srbije. Amin.

  11
  1

  Podelite komentar

 • Dušan

  Mnogo, mnogo divnih manastira se preskočili i koje bi obavezno trebalo posetiti. Krušedol, Grgeteg, Velika i Mala Remeta i mnogi,mnogi drugi...

  7
  1

  Podelite komentar

 • Sofer

  a Pokajnica i Koporin??

  5
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima