≫ 

Biser domaćeg turizma, omiljeno odmaralište kneza Miloša: U ovoj banji su uživali i Andrić i Nušić

Ova banja na istoku Srbije pored lekovitih blagodeti, pravi je dragulj istorije i srpskog turizma

  • 1
Sokobanja Foto: Shutterstock

Jedan od bisera domaćeg turizma, koji bi svaki pasionirani putnik i turista trebalo da obiđe je i Sokobanja. Smeštena je u istočnoj Srbiji, u Zaječarskom okrugu.

Nalazi se na visini od oko 400 m nadmorske visine, a kroz nju protiče reka Sokobanjska Moravica.

Ovo turističko mesto poznato je posebno po rekreativnom i banjskom turizmu.

Sokobanja se ugnezdila između karpatskih i balkanskih planina, Rtnja i Ozrena.

U blizini ovog turističkog bisera Srbije nalazi se izletište Lepterija.

S Lepterije se, drvenim mostićem preko Moravice, dolazi do staze koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni.

Pored same Banje nalazi se i poznati srednjovekovni grad - Soko Grad.

Većina turista ne propušta posetu Soko Gradu. Nema pouzdanih podataka o njegovom nastanku. Izvesno je da se radi o srednjovekovnoj tvrđavi izgrađenoj na temeljima utvrđenja iz četvrtog do sedmog veka.

Pominje se u biografiji despota Stefana Lazarevića, a porušen je tokom borbi za turski presto koje je vodio sultan Musa protiv odmetnika Hanuz bega 1413. Musa, poznatiji kao Musa Kesedžija, pominje se i kao glavni krivac za rušenje Crkve Svete Petke nedaleko od izletišta Lepterija.

U  blizini je i vodopad Ripaljka, koji je visok 11 metara. Spada u jedan od najlepših vodopada u Srbiji, a najveći je u ovom delu zemlje.

Posetioci Sokobanje mogu da uživaju i u Amamu, turskom kupatilu, izgrađenom na temeljima rimske terme, a zgrada je vrlo autentična, kako spolja, tako i unutra.

Knez Miloš se rado banjao u ovom kupatilu koristeći blagodeti sokobanjske lekovite vode. Zbog autentičnosti na ovom mestu je snimljen i deo filma "Zona Zamfirova".

Sokobanja je poznata i po manifestaciji "Prva harmonika", tradicionalnom takmičenju harmonikaša koje se održava svake godine krajem avgusta.

Prvi put ova banja je, u istorijskim spisima, spomenuta 1690. godine.

Organizovani banjski turizam počeo je 1837. godine, za vreme kneza Miloša Obrenovića. U centru naselja, na korzou, je i danas Milošev konak. Srpski knez se često i rado odmarao u ovoj banji.

Komediograf i pisac Branislav Nušić rado je, takođe, boravio u ovom lečilištu, a koliko je bio oduševljen banjom najbolje govore stihovi koje je ostavio: "Sokobanja, Soko Grad, dođeš star, a odeš mlad".

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Vesna.Mi.Ja. (@vesnamija)

U ovom biseru banjskog turizma u Srbiji rado su odsedala i druga poznata imena srpske književnosti među kojima su Isidora Sekulić, Stevan Sremac i Ivo Andrić.

Sokobanja od davnina važi za boemsko mesto i centar susreta umetnika, pisaca, slikara, reditelja, glumaca...

U hotelu Moravica postoji spomen-soba Ive Andrića, u apartmanu 144 u kome je uvek odsedao kada je posećivao Sokobanju.

- Ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15, 20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen. Ovde u Sokobanji, gledajući ovu raskoš prirode, ovu lepotu svetlosti zemlje i neba, često me obuzme neka neobjašnjiva tuga ili zanos, pa sam tako opušten razmišljao kako bi bilo lepo, bar za trenutak, ponovo se vratiti romantizmu - napisao je jedini srpski nobelovac o ovom mestu.

U okolini Sokobanje su brojna izletišta kao Očno i Kalinovica, planina Ozren, na kojoj možete posetiti i manastir koji je posvećen arhangelima Gavrilu i Mihailu.

Na samo 18 kilometara od Sokobanje nalazi se i planina Rtanj, nadaleko čuvena po svojim specifičnostima.

foto Pixabay Planina Rtanj, foto Pixabay

Legenda o Sokobanji

Priča kaže da je Sokobanja nastala kada velmoža, gospodar Soko Grada, pao sa konja i izgubio svest. Kada se osvestio činilo mu se da su mu sve kosti polomljene, ali pored sebe je čuo žubor vode. Pošto je bio žedan, čim se napio vode, kako legenda kaže, bilo mu je bolje, a onda je odlučio da se okupa u vodi od koje je odmah ozdravio.

On je naredio da se na tom mestu izgradi letnjikovac, a glas o "vodi isceliteljici" brzo se promeo na sve četiri strane sveta.

Mnogi su, prema legendi ozdravili od vode kotlini između Ozrena i Rtnja.

U Sokobanji postoji šest izvora lekovite termalne vode: Sonda park, Bunar Preobraženja, Banjica Bazen I, Banjica II, Pijaca i Amam.

Lekovita sokobanjska voda leči bolesti poput bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, pneumokonioze, psihoneuroze, lakše oblike povišenog krvnog pritiska. Kažu da je blagotvorna i za hronični reumatizam, išijas, stanja posle povreda, hronične bolesti reproduktivnih organa kod žena, anemiju, iscrpljenost organizma…

Video: Rtanj nije piramida već piramidalna planina, eneregetska je mašina, ima intrigantnih elemenata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA