Kuršumlija zvanično postala turističko mesto: Grad na tri 3 reke zadovoljio sve standarde

Njena teritorija smeštena je u centralnom i gornjem toku reke Toplice, u slivovima njenih pritoka Kosanice i Banjske

  • 7
Kuršumlija panorama Foto: Shutterstock

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, donelo je Rešenje kojim se utvrđuje ispunjavanje uslova da opština Kuršumlija dobije kategoriju turističkog mesta.

Komisija Ministarstva koja je obrazovana za kategorizaciju turističkog mesta Kuršumlije, kvalitativno je utvrdila činjenično stanje u pogledu stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i turističke suprastrukture, neposrednim uvidom na licu mesta u okviru opštine Kuršumlija, prenose toplickevesti.com.

Na bazi svih pokazatelja iz Pravilnika o kategorizaciji turističkih mesta, i raspoloživih podataka, konstatovano je da se na osnovu obima turističkog prometa opština Kuršumlija razvrstava u grupu III, kao i da na osnovu stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i turističke suprastrukture opština Kuršumlija ispunjava obavezne elemente za grupu IV, sa ukupno 91 bodom.

Na osnovu svih navedenih činjenica, utvrđeno je da opština Kuršumlija ispunjava uslove za III kategoriju turističkog mesta, što je potvrđeno i predmetnim Rešenjem.

Opština Kuršumlija nalazi se na jugu Srbije, blizu administrativne linije sa Kosmetom. Njena teritorija smeštena je u centralnom i gornjem toku reke Toplice, u slivovima njenih pritoka Kosanice i Banjske.

Administrativni i kulturni centar opštine je grad Kuršumlija, jedan od retkih gradova u Evropi koji se prostire na tri reke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    11. avgust 2021 | 13:10

    Neka kaze drzava koliko se Kursumlicana iselilo? Rade za po 25hilj.Sramota!Samo je Planina turisti ka. I kriva za takvu situaciju...

  • Alegra

    11. avgust 2021 | 18:50

    Moji roditelji su iz tog kraja tj selo iznad Lukovske banje ali realno Kuršumlija je daleko od turisticke destinacije.Ljudi su divni i gostoprimljivi ali je gradic izuzetno siromašan i nema sta da ponudi.Privlači ljude koji su tamo rodjeni i koji zele da obidju svoj rodni kraj.

  • Kiza

    11. avgust 2021 | 15:22

    Bas me zivo zanima ko ce tamo da ode kao turista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA