≫ 

U Srbiji postoji jedinstven muzej u Evropi i jedan od dva u svetu: Mesto na kome uživaju filumenisti

Ne samo ljubitelji ovog neobičnog hobija, nego i svi znatiželjnici, kroz bogatu kolekciju Muzeja šibica mogu pratiti i različite društvene promene skoro dva veka unazad

  • 1
Muzej šibica, Sremski Karlovci Foto: Printskrin/Youtube/Dane Ilic

Ko bi rekao da će ljubav prema prikupljanju kutija šibica jedne jugoslovenske glumice iznedriti muzej, jedinstven u Evropi? Zapravo, Muzej šibica u Sremskim Karlovcima je uz još jedan slični švedski muzej, jedinstven u celom svetu.

Jasna Novak bila je jugoslovenska glumica, koja se bavila i kostimografijom. Jedna od njenih pasija bila je i prikupljanje kutija šibica, koje su polovinom prošloga veka smatrane svojevrsnim vidom marketinga.

Zato je pre koju godinu Jovana Popović Benišek, akademska slikarka i likovni pedagog, odlučila da kolekciju svoje pomajke predstavi svima i adaptira porodičnu kuću u kojoj je otvorila Muzej šibica. Odnedavno je muzejska postavka premeštena na novu adresu, u Ulicu Patrijarha Rajačiča broj 2, u Sremskim Karlovcima.

Bogata kolekcija

U muzejskoj zbirci danas postoji oko 40.000 eksponata iz celog sveta. Ali, to je samo deo kolekcije kutija šibica i palidrvaca, kao i nalepnica koje je Jasna Novak prikupljala.

Tim neobičnim hobijem počela je da se bavi polovinom prošloga veka, i to u vreme dok je živela u Pragu. Vremenom se njena kolekcija uvećavala i obuhvatala kutijice šibica, palidrvca i nalepnice za kutijice iz različitih delova sveta.

U Pragu je boravila desetak godina i kako to obično biva, sasvim slučajno je započela sa ovim hobijem. Zapravo je u tom gradu postojalo mesto na kome su se okupljali ljubitelji ovog neobičnog hobija, danas poznati kao filumenisti.

Slučaj ili sudbina je i Jasnu odvela baš tamo, i tako je počela njena pasija za prikupljanjem kutijica za šibice. Za sve to vreme, njena zbirka je obuhvatala gotovo 20.000 primeraka, što nalepnica, što kutijica za šibice.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели MUZEJ ŠIBICA (@muzejsibica)

Iako je sasvim dovoljno uživati u pogledu na brižljivo prikupljane primerke, posebno je interesantno pratiti razvoj i sve promene koje su se javljale u oblasti dizajna, ali i marketinga. Takođe, pažljivom posmatraču ne može da promakne ni uvid u brojne društvene promene u određenom periodu, a što se može primetiti kroz eksponate u ovom neobičnom i jedinstvenom muzeju.

Osim kutijica šibica sa različitim motivima, u kolekciji se nalaze i eksponati od različitih materijala, ali i različitih dimenzija i oblika. Izuzev kutijica, mogu se videti i brojne nalepnice koje su korišćene za kutije od šibica tokom prethodnih 170 godina.

Od početka ove godine, u ovom muzeju postoji i Cucin kutak, nastao zahvaljujući poklonu naslednika Ljubice Sokić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA