≫ 

Zbog čega je arheološko nalazište Viminacijum toliko posebno mesto

Na mestu arheološkog nalazišta Viminacijum postojao je grad sa nešto manje od 50.000 stanovnika, u kome su bile stacionirane rimske legije

  • 2
SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na mestu koje je tek nešto više od 10 kilometara udaljeno od današnjeg Požarevca, u vreme kada su Rimljani vladali ovim prostorima, nalazio se i glavni grad provincije Gornja Mezija. Pomenuta provincija je uz veći deo današnje Srbije, obuhvatala i jedan deo teritorije Bugarske i Severne Makedonije.

Smatra se da je na mestu današnjeg arheološkog nalazišta Viminacijum tada postojao i logor rimskih legionara, koji je bio jedan od najznačajnijih na toku reke Dunav. Grad i logor su funkcionisali u periodu od prvog do sedmog veka.

Prema rezultatima istraživanja, utvrđeno je da je ovaj antički rimski grad brojao blizu 50.000 stanovnika. Tokom četvrtog veka u njemu je stolovao episkop, da bi u narednom periodu stekao i status mitropolije.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA Viminacijum / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Iskopavanja i istraživanja u Viminacijumu

Krajem 19. veka je prvi profesor arheologije na Beogradskom univerzitetu, Mihailo Valtorović pokrenuo naučna iskopavanja na području antičkog Viminacijuma. Oko vek kasnije je kraljica Draga Obrenović darovala tadašnjih stotinu zlatnika, kako bi istraživanja bila nastavljena. Za to je bio zadužen srpski arheolog Miloje Vasić.

Bogat arheološki materijal je ono što karakteriše ovo značajno nalazište na tlu Srbije. Osim otkrića ostataka rimskih termi, pronađene su i radionice rimskih zanatlija, sa mnogobrojnim značajnim arheološkim ostacima.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Interesantno je da se upravo u Viminacijumu može videti kako su zapravo izgledale rimske terme. Tokom istraživanja pronađeni su ostaci šest bazena, a u okviru pojedinih su otkriveni i ostaci zidova, oslikanih motivima flore i faune. Istražen je i otkriveni akvadukt, preko koga je voda pristizala u terme. Čak su istraživači otkrili i svetiljke, koje su stanovništvu antičkog grada služile za vreme noćnog kupanja u termama.

Zanimljiva otkrića u antičkom Viminacijumu

Izuzev ostataka rimskih termi, zanimljiva je i činjenica da je u ovom arheološkom nalazištu otkriven i Mauzolej. Pretpostavka je da je u njemu sahranjen rimski car Hostilijan. Pored toga, otkrivene su i brojne grobnice, što je posebno značajno sa aspekta istraživanja početaka razvoja hrišćanstva na tom području, odnosno prelaska iz paganstva.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA Viminacijum / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Najveći broj novčića iz različitih perioda otkriven je upravo u grobnicama, što je pružilo osnov za dalja istraživanja.

Posebno su zanimljiva otkrića novijeg datuma, poput onoga iz 2012. godine, kada je otkrivena jedna figura ženskog božanstva, za koju se smatra da je stara oko 4.000 godina. Utvrđeno je da je reč o istoj figuri, koja je 1881. godine pronađena u selu Kličevac, kod Požarevca i poznata je kao Kličevački idol. Samo godinu dana kasnije otkriven je i žrtvenik, za koji je utvrđeno da je posvećen nimfama. Ogrlica izrađena od zlata i mermerna statua su 2014. godine otkrivene na ovom arheološkom nalazištu. Usledio je i početak iskopavanja celokupnog logora, kao i otkriće prilično dobro očuvanih sarkofaga iz perioda vladavine Rimljana.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poseta Viminacijumu

Počev od 5. oktobra 2006. godine Arheološki park „Viminacijum“ otvoren je za posete. Dostupno je ukupno sedam celina.

Osim Rimskih termi i Rimskog amfiteatra, posetiocima je na raspolaganju u obilazak Severne kapije nekadašnjeg rimskog logora, kao i Mauzolej i Zanatski park sa pećima, u kojima se proizvodila opeka i keramika. Tu je i mamut park, kao i Naučno-israživački i turistički centar.

SRBIJA VIMINACIJUM ARHEOLOGIJA Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Radno vreme ove znamenitosti je od 9 do 17h tokom novembra, i to u toku radne sedmice i dana vikenda. Cena individualne ulaznice iznosi 600 dinara, dok deca uzrasta do 10 godina ne plaćaju ulaznicu ukoliko u posetu dolaze u pratnji roditelja. Cena ulaznice za mališane starije od 10 godina je 400 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere. Ukoliko je u pitanju grupna ulaznica, kada u posetu dolazi više od 30 ljudi organizovano, cena ulaznice je 500 dinara.

Na zvaničnom sajtu arheološkog parka su precizno navedene informacije o poseti tokom pandemije kovid-19, koje su na snazi od 8. maja 2020. godine i obavezno je da ih poštuju svi posetioci.

Video: Otkrivena tri olovna sarkofaga u Viminacijumu, u njima ostaci dece i jedne bebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ....

    13. novembar 2021 | 11:58

    Ulaznice malo skupe,600 din to bi moglo biti i jeftinije nismo mi Svajcarska pa da bude ta cena ulaznica.

  • ???

    13. novembar 2021 | 19:55

    Svugde preko pa i u Švici za 5 evra nema ni žvaka da se kupu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA